Turecko vyzývá Rusko, aby zanechalo "jednostranných" požadavků vůči NATO

29. 12. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Turecko vyzvalo Rusko, aby zanechalo "jednostranných" požadavků a přijalo konstruktivnější přístup ke svému sporu se západními mocnostmi a NATO kvůli Ukrajině. 

Turecko jako členská země Severoatlantické aliance rozčílila Moskvu dodávkami útočných bezpilotních prostředků Bayraktar na Ukrajinu (na snímku). Rusko se obává, že by mohly být Kyjevem využity v konfliktu v Donbasu.

Avšak Turecko také zklamalo Washington a NATO nákupem pokročilého protivzdušného a protiraketového systému z Ruska, což vyústilo v americké sankce.

Turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu vyzval Moskvu a západní obrannou alianci, aby si vyjasnily svůj spor v přímých jednáních navrhovaných generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

Rusko chce, aby NATO poskytlo Moskvě závazné bezpečnostní záruky a stáhlo své síly na pozice před rozšiřováním na východ po zhroucení SSSR.

"Aby byl jakýkoliv návrh přijatelný, měl by být přijatelný pro obě strany. Rusko předložilo určité návrhy. Ale možná NATO usiluje o stejný typ záruk od Ruska. Není to jednostranná záležitost," řekl novinářům Cavusoglu.

"Pokud jsou požadavky maximalistické - v žádném případě neříkám, že Rusko je maximalistické - obě strany musejí být konstruktivní," dodal. "Měly by přijít ke stolu s návrhy, které mohou obě strany přijmout."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8044

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2022