Bělorusko "je připraveno k rozmístění jaderných zbraní v reakci na hrozbu NATO"

18. 12. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Vyjádření je rámcováno jako "reakce na hrozbu NATO", která neexistuje. 

Bělorusko je připraveno rozmístit na svém území jaderné zbraně v případě hrozby ze strany NATO, prohlásil ministr zahraničí Vladimir Makej v rozhovoru pro televizní kanál RT Arabic.

Politik zdůraznil, že navazuje na vyjádření prezidenta Lukašenka a jde o "jednu z možných odpovědí na budoucí možné činnosti ze strany Severoatlantické aliance na území Polska".

Podle ministra také "počet vojenského personálu USA a NATO nacházejícího se na území Ukrajiny roste".

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil začátkem prosince, že Lukašenkovo vyjádření je třeba hodnotit jako varování Západu. Podle něj generální tajemník NATO Jens Stoltenberg hovořil o možnosti přesunu jaderných zbraní z území Německa na východ v případě, že by nová vládní koalice požadovala jejich odsunutí.

(Stoltenberg hovořil o této variantě jako o možnosti v případě, že by Německo už nesouhlasilo se stávajícím uspořádáním. Na území Německa jsou nyní rozmístěny zastarávající neřízené taktické gravitační jaderné bomby B61 z doby studené války [číslo označuje rok zavedení do výzbroje] určené pro příslušně upravené stíhací bombardéry. Jedná se o přibližnou protiváhu mnohem modernějších ruských jaderných zbraní rozmístěných v Evropě, mj. protože pilotovaný nosič vystavený obranné palbě běžného systému PVO musí doletět přímo nad cíl - pozn. KD.)

Lavrovův náměstek Sergej Rjabkov už počátkem prosince prohlásil, že Moskva "zaregistrovala a přijala" Lukašenkův signál ohledně jaderných zbraní.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

-1
Vytisknout
5870

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2021