A porta inFeri

26. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut
Foto: Petr Veselý/Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

Poslanec TOP09 Dominik Feri po zveřejnění článků, které ho prostřednictvím osobních svědectví obviňují z nevhodného sexuálního chování a nejméně dvou případů znásilnění, odstoupil z funkce i z volební kampaně. V České republice se v podstatě jedná o první případ rezignace politika na základě skandálu tohoto typu. - Připomeňme, že populistický anticiganistický politik Jiří Čunek obdobnou kauzu v podstatě ustál "bez ztráty kytičky" a jeho voliči s ní neměli nejmenší problém.

V jaké fázi se tedy momentálně nachází Feriho kauza? Pokud je zatím známo, žádná z žen, které jej ve svých svědectvích obvinily, nepodala na něj přímo trestní oznámení. Feri sám se dvojznačně omluvil za nevhodné chování, ale odmítl, že by se dopustil sexuálního násilí. Teprve na základě rozhodnutí soudu, k němuž věc dříve či později dospěje, bude namístě udělat si definitivní závěry.

Na první pohled může záležitost vypadat už teď naprosto přesvědčivě - alespoň pro některé přihlížející. Jsou tu přece svědectví. "Všeobecně se to ví," prohlásila nejméně dvě česká média.

Potíž s argumentací "tím, co se všeobecně ví" a případně až zuřivou reakcí na zpochybňování "všeobecně známých skutečností" ale spočívá v tom, že historicky vzato se jednalo o typickou zbraň stalinistické propagandy. Bývaly doby, kdy lidé dokonce mířili za mříže, když si jen dovolili zpochybnit, "co je všeobecně známo".

Jenže ani to, co "všichni vědí", ještě nemusí nutně být pravda. Existují například bohužel i případy zhrzených odmítnutých žen, které v afektu obviní nenáviděného muže nikoliv snad z nezájmu, kterého se ve skutečnosti dopustil, ale z nevhodného či rovnou násilného sexuálního chování. Dodejme, že tento typ žen skutečným obětem sexuálního násilí, které zaslouží všestrannou pomoc a podporu, opravdu neobyčejně škodí.

Ale držme se chvíli perspektivy muže, který byl falešně obviněn. Jeho situace je paradoxně nejhorší tehdy, pokud věc nikdy nedospěje k trestnímu oznámení. Postupně se ocitne v situaci, kdy "všichni vědí", čeho se měl údajně dopustit, ale neotvírá se mu žádný prostor pro veřejné vyjádření k podstatě věci - protože mu do očí nikdo nic neřekne a také se ho na nic neptá. Naráz zjišťuje, že je vyřízen, protože "je přece všeobecně známo"...

Doplňme, že v případě Dominika Feriho je na stole takový počet svědectví, který šanci na právě zmíněný scénář snižuje na naprosté minimum. Jedno dvě účelová falešná svědectví hypoteticky nelze vyloučit. Lze si ale jen těžko představit, že veškerý materiál, který byl dosud shromážděn, byl účelově vykonstruován a nic z uvedeného se nestalo.

Šance Feriho obhájit se u soudu vidím jako velmi malé, což ovšem neznamená, že by měl být automaticky předem považován za usvědčeného. Soud ještě neproběhl. O čem přihlížející jsou či nejsou osobně přesvědčeni není rozhodující.

Jiná věc je ovšem politická odpovědnost. Jak napsala předsedkyně TOP09 Markéta Pekarová-Adamová, "u politika platí presumpce viny". Feriho rezignace tedy představuje naprosté minimum normální politické kultury, o němž bych za poněkud normálnějších poměrů nemusel ztrácet slovo. Měla by to být automatická věc, rozhodně nevyžadující nějaké rozepisování se. Ale bohužel tomu tak není.

Žijeme obklopeni populistickými politiky, kteří se navzdory všem aférám, obviněním a případně trestním stíháním svým i svých bezprostředních podřízených drží funkcí jako příslovečné lejno košile a "nikdy, nikdy, nikdy neodstoupí". Všichni ti babišové, faltýnkové, zemanové, hamáčkové, čunkové a spol. nikdy neudělají ani to naprosté minimum, které normálnímu politikovi velí zbytková slušnost a ohled na vlastní partaj.

TOP09 půjde do voleb bez Feriho, od nějž si slibovala oslovení mladých městských voličů. Ani na okamžik v té věci nezaváhala a je to tak jedině v pořádku. Nemůžete přece vládním politikům předepisovat jedna pravidla a sami se jako opozice řídit nějakými jinými.

Proti TOP09 budou v těchto volbách kandidovat strany, které své aféry soustavně zametají pod koberec a spoléhají na to, že jejich hloupí voliči budou až do konce věřit, že celý svět vede proti jejich spasitelům účelovou kampaň - nehledě na výsledky práce investigativních novinářů či nálezy vyšetřujících orgánů.

Podzimní volby nebudou o Ferim. Ten nekandiduje a o jeho trestněprávní vině či nevině musí rozhodnout soud. Půjde se hlasovat o tom, jaký typ politiků a politických stran Češi vlastně chtějí. Jestli si přejí, aby je řídili ti, kdo se v případě podezření ohledně jejich osoby přihlásí k politické odpovědnosti, jak to až donedávna bývalo zvykem - nebo ten typ "lidových" politiků, kteří v každé situaci donekonečna uplatňují plzákovskou zásadu "zatloukat, zatloukat, zatloukat" a kroutí se jako ze záhonu vytažená stonožka.

Teď už jen osobní kauza Domika Feriho by neměla voličům zmíněné alternativy zastínit.

2
Vytisknout
10755

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2021