EU zahájila právní kroky proti Británii

2. 10. 2020

čas čtení 1 minuta
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve čtvrtek oznámila, že Brusel začal podnikat právní kroky kvůli pokusu britské vlády změnit část brexitové dohody.


"Dnes ráno se komise rozhodla formálně dopisem vyrozumět vládu Spojeného království. Toto je první krok k proceduře vyvolané porušením smlouvy," uvedla von der Leyenová.

Londýn má nyní měsíc, aby odpověděl na stížnost, která může vést k žalobě u Evropského soudního dvora v Lucembursku a vysokým pokutám pro Británii.

Právní akce zdůrazňuje zhoršující se vztahy mezi EU a jejím bývalým členem v době, kdy se obě strany snaží do konce roku vytvořit rudimentární dohodu o volném obchodu.

V úterý britští zákonodárci schválili zákon regulující vnitřní britský trh od 1. ledna. Návrh podle přiznání Londýna přepisuje některé části dohody o vystoupení z EU, kterou vloni premiér Johnson podepsal spolu s unijními lídry. Představuje tedy porušení mezinárodního práva.

Zatímco britská vláda označuje zákon za "záchrannou síť" pro případ selhání rozhovorů s EU, členské země včetně Irska změny považují za politicky ohrožující.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7260

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2020