Katastrofa v USA: Zemřela soudkyně Ruth Bader Ginsburg (87)

19. 9. 2020

čas čtení 1 minuta
Aktualizace: Republikáni musejí dodržet precedens z roku 2016 a jmenovat náhradu za zemřelou soudkyni Ginsburgovou až po prezidentských volbách, požaduje Barack Obama.  Šéf poslaneckého klubu Republikánů v Senátu Mitch McConnell samozřejmě rozhodl, že precedens z roku 2016 poruší, náhradu za Ginsburgovou bude jmenovat Trump nyní okamžitě, a republikánský Senát mu to schválí. ZDE   Trump se už vyjádřil, že bude jmenovat jejího nástupce "co nejdříve". Drasticky to pozmění strukturu Nejvyššího soudu v USA ve prospěch ultrapravičáků na celé generace.

* * *

Ruth Bader Ginsburgová (87), milovaná soudkyně, zastánkyně rovnosti žen a klíčový levicový hlas v americkém Nejvyšším soudu, zemřela v pátek večer na komplikace rakoviny slinivky břišní.

National Public Radio informuje, že jedním z posledních vzkazů Ginsburgové bylo prohlášení, nadiktované její vnučce: "Mým nejvřelejším přáním je, abych byla nahrazena teprve po inauguraci nového prezidenta."

Trump má nyní moc nominovat za Ginsburgovou náhradu a Republikány ovládaný Senát tu náhradu potvrdit.


 
Když zemřel konzervativní soudce Nejvyššího soudu Antonin Scalia v roce 2016 v posledním roce posledního Obamova prezidentského funkčního období, šéf poslaneckého klubu Republikání v Senátu Mitch McConnell bránil Obamovi dlouhé měsíce, aby potvrdil jeho náhradu. McConnell argumentoval, že je správné počkat, až voliči zvolí nového prezidenta.

McConnell stále ovládá Senát a neočekává se, že uplatní tento princip i nyní, přestože volby jsou za pár týdnů, nikoliv až za mnoho měsíců. Jmenováním ultrapravicového soudce se posune americký Nejvyšší soud beznadějně doprava. ZDE



0
Vytisknout
12567

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2020