Jak Nový Zéland porazil koronavirus

22. 5. 2020

čas čtení 1 minuta
Nový Zéland, první významnější země, která se vzpamatovala z pandemie, může být také první, kde život po koronaviru získá dobrý pohled na život, napsal Konstantin Richter.


Zatímco většina světa zůstává postižena smrtící pandemií, Novozélanďané se mohou těšit z faktu, že jsou blízko eliminaci choroby. Má ji méně než stovka lidí a v posledních několika dnech se neobjevily nové případy. Sedm týdnů poté, co premiérka Jacinda Ardernová nařídila přísná omezení, národ se začíná vracet k normálnějšímu životu. Ale co přesně je normální v postpandemické společnosti?

Zbytek světa by udělal dobře, kdyby dával pozor. Nový Zéland s uzavřenými hranicemi operuje v laboratorních podmínkách. Jaké budou politické, kulturní a ekonomické dopady? Jak se změní osobní vztahy? Které podniky zkrachují, které přežijí? Stává se vláda autoritářštější? Dospěl věk globalizace ke konci?

Některá poučení budou univerzální. Jiná zřejmě budou typická jen pro Nový Zéland, ostrovní stát, vzdálený a řídce osídlený.

Novozélandská opatření byla přísná a zavedena byla záhy. Zákaz setkávání se s přáteli, žádné cesty autem, pokud nejedete na nákup jídla nebo pro léky.

"Máme jen 102 případů," vysvětlovala Ardernová. "Ale to měla kdysi i Itálie."

Novozélanďané si nestěžují, neprotestují, prostě se řídí pravidly. Když ministr zdravotnictví vzal rodinu na dvacetiminutovou vyjížďku na pláž, byl odvolán. "Čekám víc," řekla Ardernová. "A totéž čeká Nový Zéland."

Dobře známý novinář jednou napsal knihu o Novém Zélandu nazvanou "Lidé bez vášně". Měla být sžíravou kritikou národního charakteru: Indiferentního, bez emocí, samolibého. Ale ve vážné krizi jistý chlad zřejmě Novozélanďanům dobře posloužil.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8071

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2020