Investoři se po čínském zásahu obávají o budoucnost Hongkongu

25. 5. 2020

čas čtení 1 minuta
Investoři prchají do bezpečí, když Čína na Hongkong uvalila nový zákon o národní bezpečnosti. Investoři jej považují za ohrožení postavení mezinárodního finančního centra, upozorňuje Umesh Desai.


Navrch k již existujícím obavám Čína upustila od dlouhodobé praxe stanovování a plnění národních růstových cílů na zasedání parlamentu. Premiér Li Kche-čchiang prohlásil, že ekonomická situace je příliš nejistá kvůli nejasnostem ohledně koronaviru a obchodu.

Americké ministerstvo zahraničí varovalo Čínu, že ohrozí zvláštní postavení Hongkongu podle amerických zákonů a američtí senátoři budou zřejmě usilovat o sankce kvůli čínskému ohrožení nezávislosti Hongkongu.

"Krok Čínského národního lidového kongresu (NPC) uvalující na Hongkong nový bezpečnostní zákon vlastně ruší rámec "Jedna země, dva systémy", který od roku 1997 umožňoval prosperitu Hongkongu," prohlásil hlavní asijský ekonom společnosti Capital Economics Mark Williams.

"Tento krok zřejmě vyvolá protesty a občanské nepokoje, které zpomalí ekonomické oživení města po koronavirové krizi. Dále pak eroze hongkongské autonomie podkopá základy jeho ekonomického úspěchu jako mezinárodního města uvnitř Číny. A jde o připomínku toho, že prioritou [komunistické] strany je kontrola, i když s ní přichází ekonomická cena."

Hongkong strhl region níže, když základní index Chang Seng ztratil 5,56 %, čínský CSI300 1,79 % a australský S&P ASX 200 0,96 %, poté Fitch Ratings změnila vyhlídky ratingu AAA ze stabilních na negativní.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5791

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2020