Pandemická propaganda a globální krize demokracie

27. 5. 2020

čas čtení 2 minuty
Zatímco zaznamenáváme více jak 4,5 milionu potvrzených nakažení a přes 300 000 mrtvých, koronavirus za sebou zanechává zdevastované zdravotnické systémy, ekonomiky a společnosti. Jde o globální krizi, která představuje pro demokracie obzvlášť unikátní výzvu, napsal Haroro J. Ingram.


Důkazy hovoří jasně: Sociální distancování má zásadní význam pro zploštění epidemické křivky a mnohé vlády reagovaly uvalením přísné karantény a dokonce sledováním občanů. Pro demokracie však zavedení takových drakonických opatření, třeba pouze dočasné, vyvíjí tlak na demokratické instituce. A ten znamená riziko podkopání důvěry veřejnosti v ochranu demokratických svobod. Tváří v tvář těmto bezprecedentním výzvám se řada maligních aktérů snaží využít krize pandemickou propagandou a dezinformacemi. Není náhoda, že světové demokracie se staly terčem takových škodlivých vlivových aktivit globálních šampiónů autoritářství a násilných extrémistů.

Například navzdory tomu, že původ viru byl vysledován zpět k listopadu 2019 a čínskému městu Wu-chan, přičemž sehrály důležitou roli nečinnost čínské vlády, zatajování informací a lži, představitelé čínských komunistů aktivně prosazují konspirační teorie, podle nichž zdrojem viru je americká armáda, zatímco se věnují široké vlivové kampani, která má představit Čínu jako globálního lídra v oblasti veřejného zdraví a hrozí "ekonomickým přinucením" státům, které ji kritizují.

Agresivní přístup čínských komunistů naznačuje možná aspirace po pandemii. Mezitím ruská vláda předvádí svůj obvyklý scénář s mnohojazyčnými kampaněmi šířícími falešné a provokativní zprávy, které mají v západních demokraciích zasít nespokojenost a nedůvěru.

Na druhé straně spektra hrozeb násilní nestátní aktéři od ultrapravicových extrémistů až po džihádisty vykládají pandemii buď jako příznak, nebo jako katalyzátor kolapsu demokratických a volnotržních systémů.

Je tedy důležité nepovažovat pandemickou propagandu a dezinformaci pouze za věc týkající se koronaviru. Jde také o nejnovější nástroj protidemokratického škodlivého vlivu, který má rozložit "trojí důvěru" obyvatelstva: Důvěru sociální, důvěru v autority/expertízu a důvěru v demokracii samotnou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8116

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2020