Indii postihla padesátistupňová vedra

29. 5. 2020

čas čtení 1 minuta
Indii postihla vlna veder, při nichž teploty místy dosahují padesáti stupňů Celsia a hlavní město zaznamenává nejteplejší květen za takřka dvě dekády, informuje Aishwarya Kumarová.


Prognózy meteorologů uvádějí, že vedra budou spalovat severní Indii ještě několik dní, přičemž v izolovaných kapsách dosáhnou teploty mimořádných hodnot.

Globální nárůst teploty a vlny veder se v Indii projevují pravidelně zejména v květnu a červnu. Vloni desítky lidí zemřely.

Nejteplejším místem se stal stát Rádžastán s padesátistuňovými vedry, zatímco části státu Paňdžáb, Harijána a Uttarpradéš postihly teploty nad 45 stupňů.

V některých částech hlavního města Nového Dillí nejteplejší květen za 18 let zaznamenali meteorologové teplotu 47,8 stupně Celsia.

Dosud nebyla hlášena žádná úmrtí, ale vloni vláda uvedla, že v důsledku veder od roku 2015 zemřelo 3 500 lidí.

Vlna veder představuje další problém v zemi již tak postižené epidemií koronaviru. Minulý týden cyklón Amphan zabil více než sto lidí, když zasáhl východní Indii a Bangladéš. Mezitím velká hejna pouštních kobylek zničila takřka 50 000 hektarů polí v západní a střední Indii. V příštích dnech se mohou objevit i v Dillí.

Severovýchodní indické státy Ásám a Méghálaj nyní také zakoušejí povodně, přičemž předpověď hlásí v následujících dnech opět silný déšť.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8156

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2020