Počet mrtvých na koronavirus v USA přesáhl 100 000, americké státy ruší karanténu

28. 5. 2020

čas čtení 2 minuty


Spojené státy zaznamenaly více úmrtí na koronavirus než jakákoliv jiná země na světě, oficiální počty mrtvých jsou však hrubě podhodnoceny


Současný počet oficiálně zaznamenaných mrtvých na koronavirus v USA je 100 047. Před nedávnem se vyjádřil Donald Trump, že 100 000 mrtvých by bylo "odporné", ale tvrdil, že akce jeho vlády zabránila daleko většímu počtu mrtvých.

14 procent Američanů zná někoho, kdo na koronavirus zemřel, píše Washington Post a pokračuje:

"Těchto 100 000 lidí nejsou bezejmenná čísla, ani to nejsou většinou slavní lidé. Drtivou většinou byli staří - v některých státech byly téměř dvě třetiny mrtvých starší 80 let. Jsou to disproporčně chudí, černoši, lidé z Latinské Ameriky. Mezi mladšími obětmi to bylo mnoho lidí, kteří dělali práci, která umožňovala ostatním zůstat doma, mimo dosah viru. Drtivou většinou zemřeli sami, zanechali za sebou rodiče a sourozence a milence a přátele s posledními vzpomínkami nikoliv obětí a šeptané lásky, ale miniaturních záběrů na počítačové obrazovce, plechových hlasů v telefonu a dlaní tisknutých na okno. Úmrtí těchto 100 000 lidí má podivně malý dopad v zemi s dlouhou historií poct vůči padlým a vzpomínání na ně.

Virus si nevyhledával jen mrtvé. V Marylandu, kde byly o minulém svátečním víkendu plné pláže lidí, byla celá polovina úmrtí na koronavirus lidé od 20 do 49 let. Avšak drtivá většina mrtvých byla starší 50 let. Nejvíce virus zasáhl pečovatelské domovy. Disproporčně vysoké počty úmrtí jsou také mezi zdravotníky."  ZDE 

 

Počty mrtvých v USA stále rostou a federální činitelé varují, že pravděpodobný skutečný počet mrtvých je vyšší než oficiální údaje.

Studie tzv. "nadbytečných úmrtí". kterou provádějí Centra pro zvládání nemocí (CDC), tedy srovnávání registrovaných úmrtí od letošního začátku pandemie s průměrným počet úmrtí v předchozích letech, dokazují, že oficiální údaje vynechávají tisíce mrtvých.

Zdravotníci varují, že Spojené státy mohou očekávat dalších mnoho milionů nákaz a tragicky velký počet úmrtí. Regionální míra infekce v USA se pohybuje mezi 5-20 procenty a většina expertů očekává, že virus se bude šířit americkým obyvatelstvem, dokud promořenost nedosáhne 50-60 procent, anebo pokud nebude obyvatelstvo proti koronaviru očkováno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

USA
0
Vytisknout
9521

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2020