Twitter konečně začal jednat proti Trumpovi. Trump zuří

27. 5. 2020

čas čtení 3 minuty
Aktualizace: Donald Trump pohrozil, že bude sociální sítě "silně regulovat", "anebo je uzavře", poté, co Twitter umístil varování pod dva Trumpovy lživé tweety. ZDE    Jeho exekutivní příkaz by mohl sociální sítě učinit odpovědnými za materiály, které na nich zveřejní uživatelé. Mohl by také požádat regulační orgán FCC, aby zkoumal, zda nějaká platforma sociálních sítí používá podvodných metod pro moderování materiálu. Bílý dům také chce vytvořit nástroj, jímž by občané mohli udávat případy cenzury na sociálních sítích americkému ministerstvu spravedlnosti. ZDE   

***

Twitter poprvé v úterý přidal informace k dvěma Trumpovým tweetům, v nichž Trump lživě tvrdil, že hlasování poštou by znamenalo "zfalšování" listopadových amerických prezidentských voleb.

Link, modrým písmem pod Trumpovým textem, označené vykřičníkem, naléhá na uživatele, aby si o této skutečnosti "zjistili fakta". Linky vedou na článek na serveru CNN, který informuje, že Trumpova tvrzení jsou lživá, a k seznamu věcných bodů, které shromáždil Twitter k nápravě Trumpových lží.
Jde o podstatnou změnu v postoji vedení Twitteru vůči Trumpovi. V úterý totiž došlo k zuřivé reakci veřejnosti na tweety, které Trump zveřejnil ohledně případu Lori Klausutisové, mladé ženy, která r. 2001 zemřela na komplikace nediagnostikované srdeční nemoci, zatímco pracovala pro Joea Scarborougha, floridského kongresmana. Scarborough je nyní moderátor televize MSNBC a Trump zveřejňuje falešné konspirační teorie o smrti Klausitisové a tvrdí, že za to může Joe Scarborough.



V úterý se dostal na veřejnost dopis, který poslal manžel zemřelé paní Klausutisové  Jacku Dorseymu, řediteli Twitteru. Klausutis žádal Twitter, aby Trumpovy tweety o jeho zemřelé manželce vymazal. Označil je za "děsivé lži". Také dodal, že Trumpovy tweety jsou "nesmírně kruté".

Twitter reagoval, že je mu "hluboce líto, že Trumpovy výroky na Twitteru vyvolaly bolest" rodině Klausutisových, ale že je neodstraní, protože "neporušují předpisy Twitteru". Twitter však přidal varování k jiným úterním Trumpovým tweetům, v nichž Trump lživě tvrdil, že hlasovací lístky posílané poštou by byly protizákonně vytištěné. Twitter se rozhodl, že tato nepravdivá tvrzení by mohla vést k zmatení voličů, a bylo tedy zapotřebí je korigovat.

Trumpova to okamžitě rozzuřilo. Obvinil Twitter, že "zasahuje do prezidentských voleb r. 2020" a že "kompletně potlačuje SVOBODU PROJEVU". Trump pohrozil, "že Twitter zruší".

Trump  šíří lži a nesmysly na sociálních sítích dlouhodobě a systematicky. Na Twitteru ho sleduje 80 milionů Američanů.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
7798

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2020