Lékař, který vyzval Trumpa k užívání nevyzkoušeného léku, opouští své pacienty

22. 5. 2020

čas čtení 1 minuta
Doktor Vladimir "Zev" Zelenko, chasidský lékař, který se proslavil léčbou pacientů s chorobou COVID-19 nevyzkoušeným preparátem, oznámil, že odchází z oblasti v Monroe ve státě New York nedaleko enklávy Kiryas Joel, kde léčil své většinou chasidské klienty, píše Ari Feldman.


Jeho oznámení přišlo několik dní poté, co prezident Donald Trump oznámil, že užívá lék hydroxychlorochin, jehož předepisováním koronavirovým pacientům se Zelenko proslavil - v naději, že jim tak zabrání v cestě do nemocnice. Trump ve svém vyjádření spojil své rozhodnutí začít brát lék s newyorským lékařem - což je označení, které si Zelenko nárokoval v textové zprávě.

Během víkendu Zelenko zveřejnil video, v němž obviňuje představitele města Kyrias Joel, že proti němu vyvolali několikanásobné vyšetřování. Obvinil přitom tři muže - městského administrátora Gedalye Szegedina, developera Mayera Hirsche a šéfa hlavní nemocnice v v Kyrias Joelu Joela Mittelmana. Ti podle něj měli být odpovědní za smrt 14 Židů, kteří zemřeli na koronavirus. Podle něj na začátku pandemie dost rychle neuzavřeli školy a synagogy.

V rozhovoru pro list Forward Szegedin odmítl všechna obvinění a prohlásil, že spolu s Mittelmanem a Hirschem zvažují právní postup kvůli pomluvě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5717

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2020