Naši lidi, dejme si pozor

26. 3. 2020 / Richard F. Vlasák

čas čtení 4 minuty

Dobrý den a ahoj,

jsem vystudovaný historik a theolog, tedy člověk cvičený ve schopnosti číst znamení doby. To, že mi rodiče vychováním, ale i společnost prostředky umožnili vystudovat, splácím svou službou. Tedy i následujícími řádky.

Vidím řadu nebezpečí i výzev, před nimiž budeme stát, až zdravotní krize přejde v krizi ekonomickou. Nesmí se ale stát, aby byla krizí společenskou. Nesmí se stát, abychom v průběhu týdnů a měsíců zapomněli, co jsme se naučili - solidaritě, otevřenosti a ohleduplnosti.

Nesmí se stát, abychom dovolili rozdělení slov svoboda a solidarita. Není svobody bez solidarity: co je platné, že se nám navrátí občanské svobody, když v peněžence nebude na nájem, na svačinu, na knížku. Není solidarity bez svobody: co je platné, když jsme si navzájem naučili pomáhat, když nás déle zavřou do zelených hranic a z tzv. trasování se stane "buzerace". Musí být jasné za jakých podmínek fungujeme. Pan premiér nám ve sněmovně slíbil, že nutná opatření budou mít právní rámec a stav nouze včas skončí. Dobrá, pro jednou mu věřme. Ale dejme si pozor.

Budu konkrétnější: Stát se nesmí vyvlékat ze záruk, vyplývajících ze stavu nouze. Vláda musí vyplatit minimálně 80% mezd a nikoliv pouze 60%, jak rozhodla koalice a to bez zbytečných průtah, vždyť firmy své zaměstnance evidují, existují evidence OSVČ, dohod o provedení práce atp. Přejme si, aby na podporu dosáhli lidé zaměstnaní v tzv. švarcsystému a všichni živnostníci. Mysleme na matky samoživitelky. Zničme pro jednou a na vždy podvody na solidaritě, jako jsou na příklad exekuce a právě švarcsystém. Opravme systém - nyní je k tomu příležitost a panuje společenská shoda. Nedovolme chudobu, ve jménu rozpočtové kázně.

Přejme si jako občané, aby kromě peněz do obnovy byznysu a podnikání, šly prostředky ve větší míře do zdravotnictví, sociálních služeb, školství a kultury. Tedy do oblastí, které v poslední době prokázaly službu. Nedovolme ohrožení veřejnoprávních médií a neziskových organizací, bez nich bychom tuto krizi těžko přečkali. Nedovolme nesvobodu, ve jménu rozpočtové kázně.

V současnosti podstatná část naše průmyslu stojí, využijme odstávky na přestavbu hospodářství a dopravu ekologičtější. Potřebujeme investice do nových energií a zvýhodňující požívání vlastních zdrojů. Tato přestavba přinese pracovní místa, využijme této krize a proměňme ji v šanci. Nedovolme zničení budoucnosti, ve jménu rozpočtové kázně.

Kde na to vzít? Máme rezervy v ČNB: před pár lety jsem i my zachránili banky - je drzostí, že nás nyní chtějí zapsat do registru dlužníků, zdaňme tedy banky. Snad je dostatečně ošetřen odchod dividend ze zahraničních firem. Pánové Kellner, Babiš a spol. by měli platit, už jsme z našich malých kapes vysypali dost do jejich nenasytných brašen bez dna.

Je čas, zavíráme krám, pánové.

Proč si máme dávat pozor? Je veřejným tajemstvím, že naše republika je rozdělena mezi oligarchy. Hlídejme naše mocné, čí budou v nastalém čase zastupovat zájmy.

Dovolte mi otázku: Proč by stát, tedy společný majetek nás všech, neměl nyní, když my jsme prokázali disciplínu, odvahu a solidaritu, bránit nás všechny - naši důstojnost, svobodu a budoucnost. My si na to vyděláme.

A poslední věc: všimli jste si, jak naši vládnoucí rádi používali termín "naši lidi"? Jako bychom jim patřili, nebo byli v jejich gangsterských tlupách nějakými nohsledy. V posledních projevech pan premiér začal používat slovo "občan".

Vezměme i zde jeho marketingový trik vážně, a buďme občany. Občany, kteří si dávají pozor a nechtějí si nechat vzít to, co se naučili v době zkoušek.

 

0
Vytisknout
7420

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2020