Idiocie servírovaná do škol

16. 1. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Progrese mediální demence pod vlivem rozpadu diskurzu v digitálním prostoru je pravděpodobně nekonečná. Jak jinak si vysvětlit, že redakce Učitelských novin, týdeníku, který má sloužit jako servisní médium českým školám, v současnosti publikuje demagogické články popírající vliv člověka na změny klimatu či o hrozící islamizaci českého školství?

Před několika týdny vyšel v Učitelských novinách text plný demagogických opakovaně vyvrácených argumentů, které popírají vliv člověka na klimatické změny. Kolosální poctu klimatické demagogii, proloženou konspiračním blouzněním o vytvoření nového náboženství a představě vlastní “hereze” od něj, kterou v Učitelských novinách publikoval člen redakce, rozebírá v Ekolistu klimatolog Radim Tolasz. Tolasz mimo jiné uvádí: 

“Autorovi, kterým je zástupce šéfredaktora Lukáš Doubrava, se podařilo skvěle shromáždit všechny nesmysly, které se kolem tohoto tématu u nás vyskytují. Jen opomněl zdůraznit, že se jedná o parodický článek nebo aprílový žert. Příště by si redakce a vydavatel (GNOSIS s.r.o zabývající hostinskou činností, prodejem kvasného lihu, lihovin a vydavatelskou činností) měli dát větší pozor. Ještě by mohl někdo tento "výblitek" vzít vážně a před dětmi a studenty se tak zcela znemožnit.”

Těžko najít dostatečný důvod, proč se redaktor sice z historických důvodů odebíraných, přesto obskurních Učitelských novin zabývá tak vysoce odborným a komplexním tématem, jako je klimatická změna, když běžnou agendou periodika jsou záležitosti provozu českého školství. Bůh suď, je možné, že jde o nějaký amatérský koníček, jenž omylem přetekl do vydání.

Zdá se ale, že situace v Učitelských novinách, které jsou v českém školství považovány za “odborné periodikum”, je mnohem vážnější. Nedávno vyšel v tomto periodiku rozsáhlý rozhovor s xenofobním “bojovníkem proti islámu” Petrem Hamplem, jenž se snaží tvrdit českým učitelům, že v Evropě i ČR dochází “k islamizaci”, a to nejen na úrovni obecné, ale dokonce i ve školství. Zběžným hledáním lze zjistit, že tento “vizionář” publikoval v periodiku už v roce 2014, tedy před vypuknutím imigrační hysterie, na níž dodnes parazituje. 

Z rozhovoru, jenž je vrcholem intelektuální zvrácenosti a jenž by měl vést k úvahám o doživotní platnosti formálního akademického vzdělání, jen pro ilustraci:

“(...) Ve Švédsku bude islámská většina během jedné generace, v největších britských městech jsou Angličané v menšině už dnes. Francie, Německo a další mají jen nepatrné zpoždění. Proč by se to mělo vyhnout zrovna nám.” (...)

“(...) Zkrátka, islám je dnes už v České republice tabuizované téma. Přitom je to největší kulturní změna od příchodu Slovanů na naše území. (...)”

“(...) Pokud si nebudou pedagogové stát na svém, naše školy se začnou islamizovat rychle, protože zkušenost ze západu ukazuje, že za každým ústupkem následuje další požadavek. (...)”

Nejspíš nepřekvapivým dovršením celé této „učitelskonovinové“ tragikomedie je skutečnost, že otázky “sociologovi” servíruje stejný zoufalec, jenž je autorem blábolu o klimatických změnách. Se snahou od počátku vmanipulovat čtenáře, aby uvěřil “panu doktorovi”, jenž je dle tvrzení autora rozhovoru “v současnosti nejčtenějším českým sociologem”.  A tohle časopisecké neštěstí se nyní povaluje takřka ve všech sborovnách, jelikož se tam povalovalo desítky let před tím. Naprosto neuvěřitelné.

 

0
Vytisknout
16780

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2020