Lidská rasa tvoří jen 0,01% veškerého života, avšak už zlikvidovala více než 80% divoce žijících savců

21. 5. 2018

čas čtení 2 minuty


7,6 miliard lidí na této planetě tvoří jen 0,01 procenta biomasy, přesto však od úsvitu civilizace lidstvo způsobilo likvidaci 83 procent veškerých savců žijících v divoké přírodě a polovinu rostlin. Na planetě Zemi žije nepřiměřeně velké množství dobytka, které pěstuje člověk. 

Jednou z důležitých forem života na této planetě jsou bakterie - tvoří 13 procent veškeré biomasy, ale rostliny jsou nejrozšířenější - představují 82 procent veškeré živoucí hmoty. Všechny ostatní tvorové, od hmyzu po houby, od ryb po zvířata, tvoří jen 5 procent světové biomasy. 


Překvapením také je, že v mořích žije jen 1 procento živé hmoty. Většina života žije na pevnině a velká jeho část - osmina - jsou bakterie hluboko pod povrchem Zeměkoule. 

Proměna života na této planetě v důsledku lidské činnosti vedla vědce k tomu, že chtějí vyhlásit novou éru - antropocene. Jedním z charakteristických rysů této éry jso kůstky domácích kuřat a slepic, které jsou nyní po celé Zeměkouli všudypřítomné.

Nová studie zjistila, že drůbež, pěstovaná člověkem na farmách, tvoří dnes 70 procent veškerého ptactva na této planetě. Jen 30 procent ptactva žije v divočině. 60 procent veškerých savců je dobytek, většinou krávy a prasata, 36 procent savců jsou lidé a jen 4 procenta savců jsou zvířata žijící v divočině.

Zničení životního prostředí pro život zvířat v divočině vedlo k tomu, co mnoho vědců považuje za šestou největší vlnu vyhlazování zvířat, k níž došlo během historie planety Země, trvající čtyři miliardy let. Asi polovina zvířectva na této planetě zahynula za posledních padesát let.

Ve srovnání s dobou, než člověk začal působit jako zemědělec a než začala průmyslová revoluice, přežila jen šestina divoce žijících savců, od myší až po slony. V oceánech po třech stoletích lovu velryb přežívá jen pětina mořských tvorů.


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8490

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2018