Globální oteplování vyvolá vlhké vedro, které bude usmrcovat i zdravé lidi

3. 8. 2017

čas čtení 1 minuta


Pokud svět nezasáhne proti globálnímu oteplování, vlnám vlhkého vedra budou vystaveny miliony lidí v jižní Asii, zjistila analýza. Indický subkontinent bude postiže extremními vlnami vlhkého horka, které usmrcuje do několika hodin i zdravé lidi, pokud nebudou rychle sníženy globální emise uhlíku.

Tři čtvrtiny tamějšího obyvatelstva, čítajícího 1,7 miliardy lidí, zejména osoby zabývající se zemědělství v údolích řek Indus a Ganges, budou koncem jednadvacátého století vystaveny intenzivnímu vlhkému horku, takzvané teplotě "mokré žárovky". Jakmile tato teplota dosáhne 35 stupňů, lidské tělo se nedokáže samo ochlazovat pocením a i lidé, kteří jsou fit, sedící ve stínu umírají do šesti hodin.


Ukazuje to, že nejvážnější dopad globálního oteplování bude zřejmě v těch zemích, jako je Indie, jejichž emise uhlíku stále ještě stoupají, vzhledem k tomu, že se tamější obyvatelstvo dostává z chudoby.

Vlny horka jsou už nyní v jižní Asii vážným rizikem. V roce 2015 tam horkem zahynulo 3500 lidí a v roce 2016 zaznamenala Indie nejteplejší den, kdy v městě Phalodi v Rajasthanu teplota vystoupila na 51 stupňů Celsia.

Nová studie tento týden spojila dopad globálního oteplování se sebevraždami téměř 60 000 indických zemědělců.

Nejvíce jsou budoucími vlhkými vlnami horka ohroženi chudí farmáři. Tímtéž rizikem je ohrožena i východní Čína.

Z předchozího výzkumu vyplývá, že vlnami horka nad lidskou výdrž budou trpět také státy na Blízkém východě, kde je ohnisko ropného průmyslu, zejména Abu Dhabi, Dubaj, Doha a pobřežní města v Íránu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9786

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2017