Muž který věděl příliš mnoho

21. 6. 2017

čas čtení 4 minuty
Jeho jaderné výzkumy pomohly soudcům zjistit, že bývalý ruský špion Alexandr Litviněnko byl zabit - pravděpodobně na Putinův příkaz. Několik měsíců po vynesení rozsudku byl vědec sám nalezen ubodaný dvěma noži. Policie to považovala za sebevraždu, ale představitelé amerických zpravodajských služeb mají podezření, že šlo o vraždu.


Když policie vstoupila do červeného cihlového domu v Oxfordshire, nalezla tělo vědce na podlaze v kuchyni. Krev z vážných zranění na krku, rukou a v žaludku tvořila kolem kaluže. Velký kuchyňský nůž ležel v bezvládné ruce a další menší v umyvadle.

Detektivka tvrdí, že byla šokována rozsahem zranění. Přesto policejní koroner případ prohlásil za sebevraždu - s tím, že doktor Matthew Puncher nějak zvládl pobodat se a pořezat se opakovaně dvěma noži předtím, než podlehl zraněním. Sebevražda ubodáním je vzácná - a případy mnohačetných poranění ještě mnohem vzácnější. Ale tento případ je ještě neobvyklejší.

Uznávaný vědec Puncher sehrál klíčovou roli při odhalení nejvíce šokující vraždy století: Smrti Alexandra Litviněnka, dezertéra ruských bezpečnostních služeb v Londýně. Puncher byl součástí týmu vědců, jejichž výzkum objevil důležitý důkaz, jež umožnil závěr, že vražda Litviněnka byla patrně nařízena ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Policie případ rychle uzavřela. Jenže Puncher patří k nejméně 14 lidem, o nichž si americké zpravodajské služby myslí, že byli v Británii zabity ruskými mafiánskými skupinami a tajnými službami - což jsou dvě skupiny, které od Putinova nástupu k moci občas spolupracují. Čtyři američtí zpravodajci tvrdí, že američtí špioni shromáždili informace o vědcově smrti a jsou přesvědčeni, že byl zabit. Říkají, že informace o spojení s Ruskem byly předány britské službě MI6 - informace o Puncherovi a 13 dalších. Ale britská policie vyloučila podezření ve všech těchto případech a uzavřela vyšetřování.

Ruským zabijákům je povoleno operovat v Británii beztrestně, tvrdí 17 současných bývalých a současných zpravodajců na obou stranách Atlantiku. Litviněnkova smrt byla jasnou provokací, kterou nešlo ignorovat. Ale mnoho jiných, méně jasných případů prošlo beztrestně, kvůli přání vyhnout se sporům s Ruskem a zachovat přísun ruských peněz do britských bank a nemovitostí.

Minulý týden bylo odhaleno, že americké zpravodajské služby předaly britské vládě špičkové zpravodajské informace o ruském whistleblowerovi Alexandru Pěrepiličném, který zemřel v Surrey v roce 2012. Ten byl zřejmě zabit na přímý příkaz Kremlu - ale úřady obešly důkazy svědčící ve prospěch vraždy a místo toho hovoří o přirozené smrti.

Ruský diplomat Igor Ponomarjev zemřel v Londýně dva dny před otrávením Litviněnka - a před plánovým setkáním s Mariem Scaramellou, který vyšetřoval korupční aktivity ruských zpravodajských služeb v Itálii. Ponomarjev si stěžoval na extrémní žízeň a údajně vypil tři litry vody těsně předtím, než se zhroutil těsně po příchodu do opery - což vyvolává podezření, že také on byl otráven - ale jeho tělo bylo údajně dopraveno do Ruska, než mohlo dojít k pitvě.

Daniel McGrory, novinář listu Times píšící o Litviněnkovi, zemřel pět dní před vysíláním dokumentu o případu. Rodina je přesvědčena, že zemřel přirozenou smrtí, a podle ní pitva zjistila krvácení do mozku v důsledku zvětšení srdce. Druhý přispěvatel zmíněného dokumentu, Paul Joal, byl postřelen před svým domem krátce po odvysílání, a jen se stěstím přežil.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10511

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2017