Vize sjednocující se Evropy se omezuje na jádro EU

15. 5. 2017

čas čtení 2 minuty
Šampióni evropské integrace hovoří o EU a často dokonce i o eurozóně, jako by šlo o synonyma Evropy, napsal Tony Barber. Týká se to německé kancléřky i nového francouzského prezidenta.


Je vhodné na to nezapomínat po týdnu macronománie, která přinesla naděje na nový evropský začátek. Ale pokud jde o užší unii, státy do ní zapojené budou v příštích letech zahrnovat politický, ekonomický a právní prostor odlišný od geografické Evropy. V posledních třech letech zasáhly kontinent geopolitické šoky.

Evropa se v politickém smyslu bude smršťovat do oblasti, jejímž jádrem je impérium Karla Velikého z doby před 1 200 lety. Abychom pochopili důvod, vezměme nedávné události v Turecku, na Balkáně, v Británii a v Rusku.

Michail Gorbačov hovořil o "společném evropském domě". Jistě, Rusko patří k evropské civilizaci, ale gorbačovská vize z 80. let leží v troskách. Anexe Krymu, ozbrojená intervence na východní Ukrajině a západní reakce na ni, to zesměšňuje představu, že Rusko sdílí s Ukrajinou společný dům - o Evropě ani nemluvě.

Příkop dělící Putinovo Rusko od západních sousedů je ale hlubší. Zahrnuje to, co Evropané považují za základní hodnoty demokracie, občanských práv a právního státu. Je nemožné představit si, jak příkop přemostit, dokud v Moskvě vládne autoritářství a kleptokracie. A metaforicky řečeno, podobná a rostoucí vzdálenost dělí od Evropy Turecko.

Velká část Balkánu také riskuje, že vypadne z oblasti, o níž příští lídři EU a eurozóny budou hovořit jako o Evropě. V principu mají Albánie, Bosna, Makedonie, Srbsko a další dveře otevřené. V praxi ale panuje v Západní Evropě únava z rozšiřování. A laťka pro nové členy je nastavena podle toho.

Dalším faktorem je brexit. Znamená odchod jedné ze tří největších ekonomik, jedné ze dvou významných vojenských mocností a takřka 13 % z 510 milionů obyvatel. Německo a Francie získají na váze v poměru k menším členským zemím.

Státy jako Maďarsko, Polsko a Rumunsko si jsou toho velmi dobře vědomy. Obávají se, že se mohou ocitnout mimo okruh vyvolených řízený Francií a Německem.

Jean Monnet, jeden z otců zakladatelů EU, předpověděl, že Evropa bude ukována v krizích. Možná měl pravdu - ale pokud je tomu tak, půjde o menší Evropu, než jakou většina z nás vidí při pohledu na mapu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10517

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2017