Jak plánuje Jeremy Corbyn vést Labouristickou stranu?

17. 9. 2015

čas čtení 8 minut



Jon Snow: Hovořil jsem dnes ve Westminsteru s panem Corbynem. Nejprve jsem se ho zeptal na jeho strategii vůči Evropě.

Jeremy Corbyn: Naší strategií je, že chceme mít více sociální Evropu, více inkluzivní Evropu, Evropu, v níž jsou zaměstnanci chráněni, Evropu, kde existuje sociální ochrana. To jsou labouristické požadavky. Zjevně jich je možno dosáhnout pouze potud, pokud jste členem Evropské unie. Znamená to, že dáme panu premiérovi bianco šek, aby v Evropě vyjednal zrušení těchto práv, to vůbec ne? Jsou to práva, za něž se velmi těžko bojovalo.

Jon Snow: Ale vaším instinktem je usilovat o to, aby Británie v EU zůstala.

Jeremy Corbyn: Ano, protože chci, aby Evropa dělala více pro ochranu sociálních práv, daleko více pro ochranu životního prostředí, nechci, aby to byla prostě jen Evropa volného trhu.

Jon Snow: Strop uvalený konzervativci na sociální podporu. Vy jste to charakterizoval jako sociální očišťování. Jaká je vaše politika v této věci?

Jeremy Corbyn: Podle mého názoru je strop uvalený konzervativci na sociální podporu falešné číslo, které si konzervativci vymysleli, protože si myslí, že někteří lidé dostávají moc peněz. My budeme pracovat s celým rozpočtem 120 miliard liber, mým návrhem je, o němž musí strana debatovat, což se stane, je, že bychom neměli používat nynější strop.

Jon Snow: A když s vámi strana nebude souhlasit, přežijete to?

Jeremy Corbyn: Ale samozřejmě,

Jon Snow: Jaderný deterent Trident. Vy se ho chcete zbavit. Tom Watson, váš zástupce, ho chce udržet. Jaká je strategie?

Jeremy Corbyn: Jednáme o tom. Zjevně jsem velmi jasně dal najevo, že až se bude v parlamentě v roce 2016 o této věci hlasovat, neměli bychom hlasovat pro obnovení Tridentu, protože chci, abychom splnili své povinnost v rámci smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Myslím, že všichni velmi dobře vědí, jaký mám na tuto věc názor. Že chci žít v bezjaderném světě. Budeme o tom vést debatu a ta se povede s respektem, demokratickým způsobem. Doufám, že strana přijme postoj, že jako země nechceme obnovovat jaderné zbraně, ale nevytvoříme na základě tohoto ve straně rozkol, možná se nedohodneme a budeme to muset zkousnout.

Jon Snow: Takže pokud by strana rozhodla obnovit jaderný deterent, vy byste to přijal. Neodstoupil byste.

Jeremy Corbyn: Já nebudu odstupovat, protože jsem byl zvolen na základě mandátu od čtvrt milionu lidí.

Jon Snow: Jak se ale bude vytvářet labouristická politická strategie? Jak do toho začleníte těch čtvrt milionu lidí?

Jeremy Corbyn: Doufám, že ti, kdo se registrovali v těchto volbách jako stoupenci, do strany vstoupí. Už se to děje. Počet členů naší strany se od mého zvolení před třemi dny zvýšil o 30 000. To naznačuje velký zájem o Labouristickou stranu.

Jon Snow: Budete tedy rozhodovat na stranických sjezdech?

Jeremy Corbyn: Nakonec bude muset rozhodovat sjezd.

Jon Snow: Už ale vidím, že tady nehovořím s oním razantním Corbynem, který žil v Islingtonu. Jste ve velmi kompromisnické náladě. Že přijmete rozhodnutí, s nimiž nesouhlasíte.

Jeremy Corbyn: Já zastávám velmi jasný názor na jaderné zbraně. To všichni vědí. Vím, že existují lidé, kteří s tím nesouhlasí. Pokusím se je přesvědčit, aby změnili názor.

Jon Snow: Problém ale je že nakonec budete muset přesvědčit všechny ty lidi, kteří pro labouristy v posledních volbách nehlasovali.

Jeremy Corbyn: Příští všeobecné volby budou o ekonomice, o školství, o bytové politice a o sociálním zabezpečení. To jsou absolutně klíčové otázky a ústřední bude naše hospodářská strategie. Jak oživíme ekonomiku, jak vytvoříme více pracovních příležitostí, jak vytvoříme spravedlivější příležitosti, jak mít sociální systém, který nevyvolává v lidech zoufalství a nenutí je, aby propadli chudobě.

Jon Snow: Rusko má nyní jednotky v Sýrii. Vy nechcete, aby tam Británie bojovala. Co tedy budete dělat pro lidi v Sýrii? Kteří tam umírají a kteří odtamtud prchají? Kvůli Isis a tomu, co dělá Asadova vláda?

Jeremy Corbyn: Já v žádném případě nepodporuju Asadovu vládu ani Isis. To si určitě nikdo nemyslí ani na okamžik. Pokud bychom ale zahájili bombardování, lidé budou umírat. Nemusí to vůbec přinést řešení. A kdo by byli při tom bombardování naši spojenci?

Jon Snow: Lidi. Co budeme dělat na jejich záchranu?

Jeremy Corbyn: Musíme usilovat o politické řešení v celé oblasti. Musíme zaangažovat všechny sousední země, Turecko, Irán, a tak dále. A Rusko taky. Stejně jako USA a Evropskou unii. Doufám ve velmi rychlý politický vývoj v této oblasti.

Jon Snow: A jestliže Evropa, nějak, konečně, začne požadovat kvóty a podaří se, aby většina zemí s tím souhlasila, vy chcete, aby se na tom Británie podílela.

Jeremy Corbyn: Absolutně a byla to velká chyba, že se k tomu Británie nepřipojila. Už před dvěma třemi lety. Protože máme odpovědnost, jako i všechny jiné země, podle Ženevské konvence z roku 1951, přijímat lidi, kteří jsou obětí útlaku, války a všech těch hrozných věcí, a měli bychom udělat, co se od nás očekává.

Jon Snow: Zažil jste pár problematických dní. Ohledně vašeho chování. Státní hymna. Vy jste ji nezpíval při té ceremonii na památku Bitvy o Británii. Budete ji zpívat v budoucnosti? Kdy jste naposledy zpíval hymnu?

Jeremy Corbyn: Byl jsem na té ceremonii včera, protože jsem chtěl projevit respekt. Pro ty, kteří bojovali v Bitvě o Británii a kteří bojovali v druhé světové válce. Vzpomínal jsem na maminku a na tatínka. Maminka byla hlídkou pro nálety a tatínek pracoval také jako stráž. Byli součástí té války. Celá ta jejich generace -

Jon Snow: Požádali by vás, abyste zpíval hymnu?

Jeremy Corbyn: To netuším. Už nežijí.

Jon Snow: Uznáváte, že jsou určité věci, které šéf opozice musí dělat?

Jeremy Corbyn: Já plně respektuju tu generaci a všechno to, čeho dosáhli. Dali nám naše zdravotnictví, náš bytový fond. Naše sociální struktury v Británii. To všechno uznávám. Chci pro budoucnost mírový svět. Strávil jsem posledních třicet let jako poslanec pro svůj volební okrsek. Účastním se všech pamětnických akcí a připomínek holocaustu, válek, a to musím dělat jako poslanec i jako šéf strany a to dělat budu.

Jon Snow: Jenže když nezpíváte hymnu při takové památné příležitosti, někteří lidi budou říkat, tak pozor, on možná tuto zemi nemiluje. Milujete tuto zemi?

Jeremy Corbyn: Samozřejmě, že miluju tuto zemi. Narodil jsem se v této zemi a byl jsem tu vychován a miluju tuto zemi za tolik věcí. Ale chci, aby byla sociálně spravedlivá, férová a slušná. Miluju naše státní zdravotnictví a to je nejdůležitější a o tom je právě Labouristická strana.

Jon Snow: Víte, co lidé říkají. Jeremy Corbyn je milý člověk, ale na tu funkci nestačí. Stačíte na funkci šéfa strany?

Jeremy Corbyn: Byl jsem zvolen vést naši stranu a jsem na to velmi hrdý. Jsem velmi hrdý na ten výsledek. Jsem velmi hrdý na to nadšení a na ten optimismus a na tu rozhodnost všech těch lidí, kteří mě umístili do tohoto postavení. A demokracie, ano, ta vyvolává tlak na všechny, včetně mě, abychom dělali, co je v našich silách. To je demokracie. Nevzal bych tuto funkci, kdybych si nemyslel, že jsem jí schopen.

Jon Snow: Budou vás sledovat každou minutu a musíte se s tím nějak vyrovnat.

Jeremy Corbyn: Musím se s tím vyrovnat a vyrovnám se s tím.

0
Vytisknout
5173

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2015