Rozpadne se Evropská unie?

14. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Během jednání o Řecku v noci z neděle na pondělí hovořili vedoucí politikové z EU neustále o "jednotě", píše Mary Dejevsky. Důraz na "jednotu" byl nesmírně výmluvný. Z výroků během nočního vyjednávání vyplynulo, že mezi politiky existovaly obrovské názorové rozdíly, daleko větší než dlouhodobý souboj mezi Berlínem a Aténami. Finsko se veřejně přidalo na stranu Německa, a totéž udělalo i Slovensko, normálně tichý stát v eurozóně.

Daleko významnější však byly rozdíly v postojích Německa a Francie. Až do neděle večer Merkelová a Hollande se snažili téměř hrdinsky prezentovat jednotnou frontu. Merkelová je středopravicových názorů a prosazuje ideu solidních peněz, kdežto Hollande je staromódní francouzský socialista a nemá sympatie vůči politice škrtů. S "jednotným" dokumentem z pondělního rána byl zřejmě otevřený konflikt mezi Německem a Francií zažehnán, ale napětí trvá, nejen proto, že filozofické instinkty v severní a v jižní Evropě ohledně takových záležitostí, jako jsou dluhy, jsou odlišné, ale také proto, že se v Evropě prosazuje starodávná geopolitika a ta táhne i dlouholeté členy EU opačnými směry.

Země v jižní Evropě čelí uprchlické krizi ze Středozemí. Francie se částečně navrátila do Afriky, v důsledku chaosu v Libyi. Země na severu, a zejména na východě, se nově bojí po událostech na Ukrajině Ruska, ale jejich strach nesdílejí "noví" Evropané více na jihu, kteří jsou spíš znepokojeni ztrátami v důsledku protiruských sankcí.

Členské země EU náhle pohlížejí směrem ven a to mnoha rozličnými a konfliktními způsoby. Dosud zůstávala francouzsko-německá aliance neporušená a Unie, včetně společné měny, zůstává také neporušená. V neděli večer bylo možné, i když jen na okamžik, vnímat nebezpečí, která hrozí, pokud se centrum Evropské unie rozloží.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11981

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2015