Ruská média, zdá se, ztratila strach z Putina

28. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Autoritářské režimy se neudržují u moci prostřednictvím zákonů ani soudů - udržují se u moci prostřednicvím strachu, píše v deníku Guardian Maša Gessen. A jakmile lidé najednou přestanou mít strach, režim se začne rozpadat.

Kamarád mi poslal odkaz na pořad, který nedávno odvysílala ruská státní televize. 10 minut si pořad dělal legraci, drsně a otevřeně, z výročního televizního pořadu v němž Putin odpovídá na otázky diváků. "Co si o tom myslíš? Skutečně to odvysílali?" Ano, skutečně to odvysílali. Dospěla jsem k závěru, že nejdůležitější orgán státu, jako je Rusko, začíná selhávat.

K tomu došlo v Rusku právě před dvaceti lety: lidé prostě přestali mít strach. Média se přestala bát cenzorů, kteří seděli v každé redakci. Policie přestala vynucovat absurdní zákony a dovolila vznik soukromého podnikání. Šéfové patnácti sovětských republik se přestali bát - a impérium se vmžiku rozpadlo.

Když se v srpnu 1991 sekerníci v ruské komunistické straně pokusili znovu převzít moc, lidé z nich prostě už neměli strach. Někteří lidé se sice znovu začali bát, nikoliv však dostatečné množství. Novináři v rozhlase pokračovali v reportážích o komunistickém pokusu o puč a našli způsoby, jak vysílat dál, i když jejich studia byla opakovaně odpojována od vysílačů a obsazována speciálními jednotkami. Novináři z celé řady deníků, které byly zakázány, se dali dohromady a začali vydávat "Společné noviny".

Putin se nyní snaží rozmisťovat své lidi do klíčových pozic. Dokazuje tím, že stojí v čele tvrdé, nacionalistické autoritářské vlády. Dělá to, protože se bojí - a zoufale se snaží znovu vzbudit strach v lidech tak, jak se ho báli v posledních 12 letech, kdy v Rusku vládl.

Putinova média ho ale zrazují. Někteří jeho nejbližší poradci poslali sympatizující signály demonstrantům. Lidé se přestali bát a proces je nezastavitelný, míní autorka.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10088

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2011