Takřka každý šestý Američan žije pod hranicí chudoby

13. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Podíl obyvatel USA žijících pod oficiální hranicí chudoby se letos vyšplhal takřka k šestině a dosáhl tak nového rekordu. Dlouhodobá nezaměstnanost je hlavním faktorem, který tento stav způsobuje. Téměř 50 milionů Američanů nemá zdravotní pojištění. Ukázala to výroční zpráva publikovaná dnes společností Census Bureau.

Tyto skutečnosti jsou politicky citlivé pro prezidenta Obamu, který chce napřesrok obhajovat prezidentské křeslo - a přitom je zřejmé, že i přes jeho nedávnou zákonodárnou iniciativu zůstane nezaměstnanost napřesrok vysoká. Pod hranicí chudoby vloni žilo 15,1% obyvatel, neboli 46,2 milionu osob. V roce 2009 to bylo 14,3%.

Chudoba takto naposledy rostla v 80. letech, kdy se zkombinovaly dopady energetické krize a vládních škrtů. Celkový počet chudých je navíc nejvyšší od roku 1959, kdy se oficiálně začala vést tato statistika.

Nejvyšší podíl chudých, 22,7%, má stát Mississippi, následuje Louisiana, District of Columbia, Georgia, Nové Mexiko a Arizona. Na druhé straně nejlépe je na tom stát New Hampshire s 6,6% chudých.

Podíl Američanů bez zdravotního pojištění činí 16,3% a je zapříčiněn hlavně ztrátou pojištění hrazeného zaměstnavatelem. Došlo k tomu přesto, že od roku 2010 jsou mladí do 26 let nově kryti pojištěním svých rodičů.

Poklesl také mediánový příjem domácností - tedy úroveň příjmu, která dělí celý soubor na poloviny - na 49 445 dolarů, a to meziročně o 2,3%.

Dětí žijících v chudobě je nyní 22%.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8933

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2011