Eric Schmidt, předseda firmy Google, odsoudil britské školství

26. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Kritizoval propast mezi humanitními a technickými vědami. Británie by se "měla vrátit do slavné éry 19. století"

Eric Schmidt, předseda firmy Google, během přednášky v Edinburku ostře kritizoval, že školství v Británii se "zaměřuje na humanitní vědy " a zaútočil na to, že vznikly dva vzdělávací tábory, které "si navzájem nadávají".

Za posledních sto let prý Británie přestala produkovat všestranně vzdělané osobnosti. Zapomněla na viktoriánskou éru, kdy humanitní i technické obory dokázaly spolupracovat. "Lewis Carroll nenapsal jen klasické knihy o Alence, ale vyučoval také v Oxfordu matematiku. Jamese Clerka Maxwella charakterizoval Einstein jako nejlepšího fyzika od dob Newtonových - ale byl to také autor knižně vydávané poezie."

Něco podobného řekl Steve Jobs, ředitel firmy Apple, který tento týden z funkce odstoupil. "Počítače Macintosh dopadly tak dobře, protože lidé, kteří na nich pracovali, byli hudebníci, umělci, básníci a historikové - a zároveň vynikající počítačoví vědci."

Schmidt pochválil Británii, že "vynalezla koncept i praxi počítačů", ale Británie neumí úspěšně přenášet nápady z laboratoře do výrobních podniků.

Lidé, kteří založí v Británii podnik, ho prodávají do zahraničí, jakmile dosáhne určité velikosti. To se musí změnit. Britské firmy potřebují podporu, aby z nich vznikly globálně mocné společnosti. Pokud se to nevyřeší, v Británii budou sice dál vznikat nápady, ale nepovede to k dlouhodobým úspěchům.

Británie podle Schmidta "plýtvá svým velkým počítačovým dědictvím", protože nevyučuje ve školách programování. "Sice informujete o softwaru, ale nikomu neřeknete, jak se to dělá."

"Pokud má tvůrčí podnikání v Británii v budoucnosti uspět, je potřeba, aby lidé rozuměli všem jeho aspektům, integrovaně od samého začátku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7587

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2011