Experti OSN konstatují, že hladomor se rozšířil po celém pásmu Gazy

10. 7. 2024

čas čtení 2 minuty


ŽENEVA (9. července 2024) - Nedávná úmrtí dalších palestinských dětí v důsledku hladu a podvýživy nenechávají nikoho na pochybách, že se hladomor rozšířil po celém pásmu Gazy, uvedla dnes skupina nezávislých odborníků*.

"Fayez Ataya, kterému bylo sotva šest měsíců, zemřel 30. května 2024 a 13letý Abdulqader Al-Serhi zemřel 1. června 2024 v nemocnici Al-Aqsa v Deir Al-Balah. Devítiletý Ahmad Abu Reida zemřel 3. června 2024 ve stanu, který ukrýval jeho vysídlenou rodinu v Al-Mawasi v Chán Júnisu. Všechny tři děti zemřely na podvýživu a nedostatek přístupu k odpovídající zdravotní péči," uvedli odborníci.

 

"Vzhledem k úmrtí těchto dětí hladem navzdory lékařské péči v centrální Gaze není pochyb o tom, že se hladomor rozšířil ze severní Gazy do centrální a jižní Gazy."


Odborníci uvedli, že úmrtí dítěte na podvýživu a dehydrataci svědčí o tom, že zdravotní a sociální struktury byly napadeny a jsou kriticky oslabeny. "Když zemře první dítě na podvýživu a dehydrataci, stává se nezvratným, že se hladomor rozmohl," uvedli odborníci.


"Prohlašujeme, že záměrná a cílená hladová kampaň Izraele proti palestinskému lidu je formou genocidního násilí a má za následek hladomor v celé Gaze. Vyzýváme mezinárodní společenství, aby upřednostnilo dodávky humanitární pomoci po zemi všemi nezbytnými prostředky, ukončilo izraelské obléhání a nastolilo příměří."


"Když 24. února zemřelo dvouměsíční dítě a 4. března desetiletý Yazan Al Kafarneh hladem, potvrdilo to, že severní Gazu zasáhl hladomor. Celý svět měl zasáhnout dříve, aby zastavil izraelskou genocidní hladovou kampaň a zabránil těmto úmrtím," uvedli odborníci. "Od 7. října zemřelo na podvýživu 34 Palestinců, většinu z nich tvořily děti. Nečinnost znamená spoluvinu."



KONEC

 

Odborníci: Michael Fakhri, zvláštní zpravodaj pro právo na výživu; Balakrishnan Rajagopal, zvláštní zpravodaj pro právo na přiměřené bydlení, Tlaleng Mofokeng, zvláštní zpravodaj pro právo každého na dosažení nejvyšší dosažitelné úrovně fyzického a duševního zdraví, Francesca Albanese, zvláštní zpravodajka pro situaci v oblasti lidských práv na palestinském území okupovaném od roku 1967; Pedro Arrojo-Agudo, zvláštní zpravodaj pro lidská práva na nezávadnou pitnou vodu a hygienu, Paula Gaviria Betancur, zvláštní zpravodajka pro lidská práva vnitřně vysídlených osob; George Katrougalos, nezávislý expert pro podporu demokratického a spravedlivého mezinárodního řádu; Barbara G. Reynoldsová (předsedkyně), Bina D'Costa, Dominique Day a Catherine Namakula, pracovní skupina odborníků pro osoby afrického původu.

0
Vytisknout
880

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2024