Rusko: Vláda slibuje mobilizovaným modré z nebe. A neplní

7. 12. 2022

čas čtení 1 minuta
Ruské úřady po celé zemi v rozporu se zásadou, že není dobrý nápad neplatit těm, kterým jste dali zbraně a chcete, aby za vás bojovali, slibují nejrůznějším mobilizovaným první poslední. A pak tyto sliby nedokážou splnit, uvádí tisková agentura Cholod.

Problém začal tím, že Vladimir Putin slíbil mobilizovaným masivní dodatečné platy, což je slib, který se regionální úředníci v mnoha případech snažili naplnit. Ale ani Moskva, ani regiony neměly finanční prostředky, aby dostály svým slibům, a nově mobilizovaní byli často ponecháni na holičkách.

Cholod dokumentuje případy v Čuvašsku, Irkutské oblasti, Chabarovském kraji a v Čitě, ale naznačuje, že problém je masivnější. Na některých místech se mobilizovaní vzbouřili; na jiných si stěžovali; ale v každém z nich byli muži povolaní k boji za Putinovu válku zklamáni a pravděpodobně v mnoha případech extrémně rozzlobení.

Nesplněné sliby se přitom netýkaly pouze bonusů. Moskva slíbila, že mobilizovaní nebudou muset platit dluhy. Duma dokonce v tomto smyslu přijala zákon. Ruské banky však tento zákon odmítly uposlechnout a místo toho trvají na tom, že obdrží své peníze.

A v Burjatsku, které je již nyní ohniskem nesouhlasu s válkou, úřady slíbily dodávky dřeva rodinám mobilizovaných, aby zajistily, že budou moci přes zimu vytápět své domy. Ale slíbili víc, než mohli splnit, a mnoho z těchto rodin nedostalo nic.

Všichni tito lidé si budou pamatovat, co jim bylo slíbeno a co nedostali.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4449

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2022