Ruská agrese na Ukrajině: USA vidí v konfliktu "snížené tempo", Rusko nepřijme omezení cen ropy

4. 12. 2022

čas čtení 7 minut

Zelenskij říká, že výše cenového limitu na ruskou ropu Rusko neodradí


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij reagoval na dohodu uzavřenou zeměmi G7 a Austrálií, která stanoví cenový strop na ruskou námořní ropu ve výši 60 dolarů, a označil ji za neseriózní a málo odrazující Rusko od vedení války.

Cenový strop na ruskou námořní ropu byl přijat skupinou G7 a Austrálií poté, co se na něm dohodly země EU. Cílem opatření je snížit příjmy Ruska z prodeje ropy a omezit klíčový zdroj financování jeho války na Ukrajině a zároveň zabránit prudkému nárůstu světových cen.

"Neřekli byste, že je to seriózní rozhodnutí stanovit takový limit pro ruské ceny, který je pro rozpočet teroristického státu docela pohodlný," uvedl Zelenskij v sobotním videoposelství.

"Je jen otázkou času, kdy bude stejně nutné použít silnější nástroje. Je škoda, že tento čas bude ztracen."

Rusko opakovaně prohlásilo, že nebude dodávat ropu zemím, které zavedou limit, a v reakci na dohodu zopakovalo, že limit "nepřijme", a analyzuje, jak reagovat.

Cenový strop G7 umožní zemím mimo EU nadále dovážet ruskou námořní ropu, ale zakáže lodním, pojišťovacím a zajišťovacím společnostem manipulovat s nákladem ruské ropy po celém světě, pokud nebude prodávána za méně než 60 USD.

To by mohlo zkomplikovat přepravu ruské ropy s cenou vyšší než limit, a to i do zemí, které nejsou součástí dohody.

Americká ministryně financí Janet Yellenová uvedla, že z tohoto limitu budou mít prospěch zejména země s nízkými a středními příjmy, které nesou hlavní tíhu vysokých cen energií a potravin.
 


     
- USA očekávají, že snížené tempo bojů bude pokračovat i v dalších měsících

Nejvyšší šéfka amerických zpravodajských služeb tvrdí, že navzdory útokům na ukrajinskou energetickou síť a další kritickou infrastrukturu v zimě nevidí žádné důkazy o snížené ukrajinské vůli k odporu a očekává, že snížené tempo v bojích bude pokračovat i v příštích několika měsících.

"Již nyní vidíme jakési snížené tempo konfliktu ... a očekáváme, že to pravděpodobně uvidíme i v následujících měsících," řekla Avril Hainesová na každoročním Reaganově národním obranném fóru v Kalifornii.

Řekla, že ukrajinská i ruská armáda se budou snažit obnovit a doplnit zásoby, aby se připravily na protiofenzívu po zimě, ale je otázkou, jak bude vypadat, a dodala:

"Ve skutečnosti jsme dost skeptičtí, pokud jde o to, zda Rusové budou skutečně připraveni to udělat. Optimističtěji to vidím na Ukrajince v tomto časovém horizontu."

Na otázku ohledně dopadů ruských útoků na ukrajinskou energetickou síť a další civilní infrastrukturu Hainesová uvedl, že cílem Moskvy je částečně podkopat vůli Ukrajinců k odporu, a dodala: "Myslím, že v tuto chvíli nevidíme žádné důkazy o tom, že by to fungovalo."


- Ukrajina uvalila sankce na vedoucí duchovní promoskevské církve


Podle agentury Reuters uvaluje Ukrajina sankce na 10 vysoce postavených duchovních spojených s promoskevskou církví s odůvodněním, že souhlasili se spoluprací s ruskými okupačními orgány nebo ospravedlňovali invazi Moskvy, uvedla bezpečnostní služba.

Oznámení učiněné v sobotu je posledním z řady kroků proti ukrajinské větvi pravoslavné církve historicky spjaté s Moskvou. Samotná pravoslavná církev v Rusku válku podporuje.

Bezpečnostní služba ve svém prohlášení uvedla, že deset duchovních různým způsobem souhlasilo se spoluprací s okupačními orgány, propagovalo proruské narativy a ospravedlňovalo ruskou vojenskou agresi na Ukrajině.

Většina duchovních - všichni jsou buď členy církve, nebo jsou s ní úzce spojeni - žije na územích kontrolovaných Ruskem nebo se nachází v zahraničí, uvedla služba.

"Bezpečnostní služba Ukrajiny pokračuje v komplexní práci na ochraně ukrajinské státnosti a bude pokračovat v odhalování osob, které ohrožují suverenitu a územní celistvost Ukrajiny," uvedla.

Ukrajinská větev loni v květnu formálně přerušila styky s ruskou pravoslavnou církví, ale mnozí Ukrajinci jí stále nedůvěřují a obviňují ji z tajné spolupráce s Ruskem.

- Americký ministr obrany Lloyd Austin v sobotu obvinil Rusko ze "záměrné krutosti" ve válce na Ukrajině a uvedl, že Moskva záměrně útočí na civilisty.
"Se záměrnou krutostí si Rusko dává do hledáčku civilisty a civilní cíle," řekl Austin na Reaganově národním obranném fóru v kalifornském Simi Valley.

- Osmnáct ukrajinských diplomatických misí ve dvanácti zemích obdrželo krvavé balíčky včetně částí zvířat v rámci akce, kterou Ukrajina označila za "kampaň teroru a zastrašování". Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleg Nikolenko uvedl, že balíčky byly současně odeslány z jedné evropské země, kterou nemohl zveřejnit, dokud probíhá vyšetřování.


- Západ by měl zvážit, jak řešit potřebu bezpečnostních záruk ze strany Ruska, pokud Vladimir Putin přistoupí na jednání o ukončení války na Ukrajině, uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron. Uvedl, že Evropa se musí zabývat Putinovou obavou, že "NATO přijde až k jeho dveřím", a rozmístěním zbraní, které by mohly ohrozit Rusko, když Evropa připravuje svou budoucí bezpečnostní architekturu, píše agentura Reuters.

- Poslanec David Arachamia, hlavní ukrajinský vyjednavač s Ruskem, řekl, že Kyjev poskytne Rusku bezpečnostní záruky, až Rusko stáhne svá vojska z Ukrajiny, zaplatí reparace, postaví všechny válečné zločince před soud a vzdá se jaderných zbraní:


- Podle šéfa regionální správy Serhije Haidaje ukrajinská armáda znovu dobyla 13 osad v Luhanské oblasti, nejvýchodnější oblasti v zemi. Uvedl, že  na vesnice stále pálí ruské dělostřelectvo. Příští týden by je měli navštívit lékaři a pro obyvatele se zajišťuje palivové dříví, napsal Haidai na Telegramu.

- Podle britského ministerstva obrany soustřeďují ruské síly většinu svých sil na dobytí města Bachmut v Doněcku.


- Ukrajina zadržela osm lidí kvůli krádeži nástěnné malby, kterou ze zdi na předměstí Kyjeva namaloval nepolapitelný britský pouliční umělec Banksy, uvedly úřady. Šablonovitý obraz osoby v noční košili a plynové masce držící hasicí přístroj vedle ohořelých zbytků okna ve městě Hostomel se podle nich ztratil v pátek.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4946

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2022