Amsterodamská univerzita likviduje česká, polská, srbská a chorvatská studia

4. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Často zde varujeme, že v důsledku tvrdé komercionalizace západních univerzit se rychle likvidují veškerá zahraniční centra seznamující vnější svět s jazyky a kulturami středovýchodní Evropy. Zde je další příklad. Z Amsterodamu přichází zpráva, že se tamější univerzita rozhodla zlikvidovat česká, polská, srbská a chorvatská studia. Tamější ředitelka katedry slavistiky profesorka Ellen Rutten apeluje na veřejnost, aby její významné centrum pro studium středovýchodní Evropy podpořili podepsáním petice.

Petice je ZDE.

Prosíme, podepište tuto petici. Děkujeme.

Je to další důkaz, že pokud si česká vláda nevypracuje širší strategii kulturní diplomacie prostřednictvím šíření informací o své zemi na západních univerzitách, se zlou se potáže, protože o České republice se už nebude ve vlivných zemích vědět nikde a ČR nebude mít v obyvatelstvu západních zemích žádné o Česku podrobněji informované spojence - protože si je nebude v těch zemích vychovávat.

DALŠÍ PŘÍPAD:

Půjčkou na domácnost jsme se stali neosvoboditelnou obětí exekutorů. Můžete poradit či pomoci?

4. 12. 2014 / Michal Bartek

čas čtení 10 minut

Dobrý den vážení, dovolím se na vás obrátit s prosbou o pomoc a zároveň snad i s ponaučením pro ostatní, píše Michal Bartek.

Jsme česká rodina, máme dva syny, 8 a 13 let. Mladší navštěvuje malotřídku u nás na vesnici a starší ze synů studuje úspěšně osmileté gymnázium. Má manželka je skvělá žena v domácnosti, je klasickým důkazem, že žena je v rodině ta nejdůležitější, stará se o chod, soudržnost rodiny, plánování a myslí za nás za všechny. Je v invalidním důchodu po několika operacích páteře, což v 36 letech je dosti omezující v pohybu a zároveň tedy důvod občasných stresů. Já jsem řidič nákladního vozu, většinu měsíce trávím mimo domov a tedy, pokud jsem doma, snažíme se být celá rodina spolu.

Michal Bartek: Děkujeme

4. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Děkuji za zveřejnění článku o našem příběhu, velice si toho vážíme, píše Michal Bartek.

Dostali jsme několik reakcí, některé vyčítavé, zlé, jiné povzbuzující a dokonce jednu nabídku na finanční pomoc pro chod domácnosti a nabídku kontaktu na dluhovou poradnu.

Odpověděl jsem na všechny reakce, protože si vážím každého kdo si najde čas a chuť na čtení příběhu jiných lidí. I negativní reakce je reakce a může být v konečné fázi dobrou radou, otevřením očí. Na finanční pomoc jsem s pokorou a studem zároveň odpověděl a zaslal jsem číslo účtu, který je veden na našeho syna, my účet z pochopitelných důvodů mít nemůžeme.

Ještě jednou děkuji. Pokud by se vám podařilo nalézt ty správné právní zástupce jak píšete v článku a my vám mohli být jakkoli nápomocni svým příběhem neváhejte se na nás obrátit.

Je nutno znovu začít jednat. Podaří se to tentokrát?

Zase přicházejí případy zoufalých obětí exekutorského průmyslu

4. 12. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Poslední dobou se opět množí zoufalé prosby o pomoc od českých občanů, kteří se stali obětí tvrdě parazitického chování příslušníků obscénního českého exekutorského průmyslu. Tak, jak to dokazuje výše zveřejněný případ tvrdě postižené rodiny Bartekových z jižních Čech (na Britské listy je upozornil Jindřich Ginter, redaktor deníku Právo, který se na naše upozornění zabývá případy existenčního ničení občanů exekutorskými mafiemi dlouhodobě), je to vždycky skoro úplně stejné. "Podnikatelé" z exekutorského průmyslu číhají na slabší členy společnosti, než ti udělají finanční chybu, anebo se dostanou do potíží v důsledku náhlé nemoci, nezaměstnanosti či problémům v rodině. Pak se parazitičtí exekutoři na oběť vrhnou jako pavouk na mouchu v síti a VYDĚLÁVAJÍ tím, že ji existenčně zničí. Exekutorské zákony, které politikové vytvořili exekutorskému průmyslu na ruku, neumožňují úniku. Vytvoření těchto zákonů, umožňujících plánovité existenční ničení statisíců občanů, bylo bezpochyby trestným činem.

Ten trestný čin je nutno mezinárodně soudně stíhat.

Nikde v žádné civilizované evropské zemi neexistuje právní situace, kdy by mohli paraziti vydělávat na existenčním zničení svých spoluobčanů. Něco takového dovoluje jen kriminální stát.

Jsem přesvědčen, že existující česká exekutorská praxe je drastickým porušením evropské legislativy o lidských právech. Je naléhavě nutné pohnat v této věci Českou republiku k evropskému soudu pro lidská práva. Najdou se právní odborníci, kteří by byli ochotni takovou žalobu podat?

Už jsme se takový tým pokoušeli sestavit, bohužel bez úspěchu. Je však nutno to zkusit znovu:

Se změnou exekutorského zákona by měly pomoci odbory, ČSSD a KSČM

4. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Syn je kvůli exekutorům bezdomovec, nesmí u nás přespávat, exekutoři by zabavili majetek i nám

Vaše dnešní výzva a prosba ohledně řádění exekutorů si zaslouží poděkování. I když nejsem adresátem Vaší výzvy a prosby dovolím si navrhnout dílčí řešení, píše čtenář, jehož jméno z ochranných důvodů nezveřejníme.

Pomocí celostránkového inzerátu v Právu se obrátit na odbory, ČSSD a KSČM o finanční pomoc pro podání žaloby u evropského soudu.

Mají k dispozicí stovky miliónů a nějakých 10 miliónů by je nepoložilo.

Normální je nepůjčovat si!

Neziskové organizace, které zdarma pomohou s oddlužením

4. 12. 2014

čas čtení 4 minuty

Reaguji na předchozí články, které doporučují obrátit se v případě potřeby oddlužení (osobního bankrotu) na neziskové organizace, píše Jan Aldera.

Pokud jste z Opavy, z Krnova a z okolí, tak s touto problematikou pomáhá EUROTOPIA Opava o.p.s. (opava.eurotopia.cz).

V mnoha místech ČR také pomáhá Poradna při finanční tísni (www.financnitisen.c).

Díky za solidaritu a pomoc

4. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

Čtenáři, který nám napsal dopis, který jsme zveřejnili pod názvem "Zaslouží si tento člověk likvidaci, nebo pomoc?" poslali do čtvrtka do rána čtenáři 5950 Kč. Lidé se ozvali i s dalšími návrhy a řešeními. Čtenář k té věci píše:

Já vůbec nevím co k tomu říci, jsem opravdu hodně hodně vděčný za tuto podporu a pomoc, opravdu to pro mě hodně znamená. Nečekal jsem, že to bude vůbec někoho zajímat, natož že mi někdo něco pošle.

Exekutoři požadují, abych platila víc

4. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Můj příběh je dlouhý (dluhy z podnikání), nicméně cca od roku 2009 splácím exekuce - srážkami ze mzdy, píše Miluše Houžvičková. V poslední době jsem začala podnikat v účetnictví, vzhledem k tomu, že bych svůj dluh nikdy v rámci standartního platu neuplatila. Takže jsem ráda, že se mi v podnikání pomalu začíná dařit, vedu mě a manželovi účetní evidenci a pravidelně počítám nezabavitelou částku a odvádím, co je v našich silách. Bohužel v pondělí dorazili exekutoři domů, že to, co jim zasílám, nestačí.

BRAŇTE SE:

Exekutor nesmí požadovat zvýšení plateb

4. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

K poznámce Jana Čulíka upozorňuje Radek Mokrý:

"Pozn. JČ: Vydírání požadováním stále větších částek by se zjevně v jakékoliv západní zemi považovalo za trestný čin. V Británii platí zákon, že jakmile dlužník hradí jakoukoliv pravidelnou částku, věřitel nemůže požadovat zvýšení splátek. Proč ne v ČR?"

Ale i u nás platí podobné omezení, píše Radek Mokrý. Splátky nesmějí být likvidační. Sám jsem podobně splácel dluh zdravotní pojišťovně MV . Samolibý ředitel jedné pražské pobočky trval na tom, že chce mít 50 000,- Kč splaceno během 12 měsíců. Jeho splátkový kalendář jsem přijal, zaplatil asi 4000,- najednou, ale pak jsem jim přes podatelnu doložil příjmy a napsal, že mohu splácet jen 200,- Kč měsíčně. K tomu jsem připsal, že pokud si neplánovaně vydělám vyšší čásku, okamžitě jim pošlu maximum možného. A šlo to.

Asi po 3/4 roce se začalo víc dařit a svůj slib jsem splnil. K 200,- Kč měsíční pravidelné splátky jsem přidal občas tři až pětitisícovou injekci. Všechno proběhlo k naší vzájemné spokojenosti.

To jen exekutoři jsou zhýčkaní zbytečnou ochranou. Jsou propojení i s předsedy okresních soudů, znalci a některými policajty růných stupňů.

V tomto případě bych přesto volal linku 158. Automaticky se hovor už nahrává a hlídka nemůže nereagovat. Policie má pak za úkol na místě navodit pokojný stav.

Výpovědi se dělají později na stanici.

Když se v exekutorské obci rozleze informace, že tento konkrétní člověk se umí bránit = způsobit jim průšvih, přestanou být tak oprsklí a spokojí se raději málem. Já splácím 700,- měsíčně z 12 000,- za jízdu na černo v dopravním prostředku DP Praha.

Neobracejte se ve věci osobního bankrotu na soukromé firmy

4. 12. 2014

čas čtení < 1 minuta

Pokud vím, existuje celá řada neziskových organizací zabývajících se dluhovou problematikou a oddlužením, píše jeden čtenář, který se nepodepsal plným jménem. Konkrétně v Olomouci je to Charita Olomouc, Internet poradna a další.

Více informací lze získat například na stránkách občanského sdružení SPES ZDE

Rozhodně bych doporučil obrátit se na neziskovou organizaci než na komerční firmy, které mají často horší praktiky než exekutoři.

Jan Buchal žaluje Českou republiku

4. 12. 2014

čas čtení < 1 minuta

Slepec programátor Jan Buchal vede přes dvacet let firmu, která vyrábí a zprostředkovává digitální technické pomůcky nejrůznějšího druhu pro slepce v České republice. Podle českých zákonů mají mít slepci pro koupi těchto technických pomůcek nárok na finanční pomoc od státu. Tu jim však stát poskytuje liknavě a když se Buchalova firma několikrát pokusila zájem slepců v této věci hájit, stát podle jeho slov mu víceméně zabránil slepcům v ČR své technologické služby poskytovat. Jan Buchal a kolegové proto vedou nyní proti českému státu mezinárodní arbitrážní řízení. Právní náklady budou obrovské - proto Jan Buchal a kolegové zahajují mezinárodní crowdfundingovou sbírku. Informace a sbírka jsou ZDE (v angličtině)

USA mají svých "deset let". Putinský režim je už nemá

Za vlast a za ropu

4. 12. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Analytici prognózují, že navzdory cenové válce s ropným kartelem OPEC produkce ropy v USA napřesrok opět mírně stoupne ZDE. Nárůst by se podle nich měl pohybovat v rozmezí 600 000 - 1 000 000 barelů ropy denně. To není mnoho, ale srovnatelný přírůstek při stagnující poptávce rozhodl letos o rekordním poklesu ceny "černého zlata". Prognóza tedy naznačuje, že pokles by měl pokračovat - a státy závislé na vysokých cenách ropy čekají ekonomické problémy.

Slovensko: Zmeny na mediálnej scéne a postkomunistické dejiny

4. 12. 2014 / Igor Daniš

čas čtení 5 minut

Českí občania zaujímajúci sa o politiku, medzi nimi aj čitatelia Britských listov, pravdepodobne zachytili dianie na slovenskej mediálnej scéne, ktoré sa udiali v posledných mesiacoch. Finančná skupina Penta podnikajúca v rôznych oblastiach (napr. v zdravotníctve) vstúpila na slovenskú mediálnu scénu.

Britská vláda zavádí "google tax", daň ze zisku multinacionálních firem

4. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Britský ministr financí George Osborne zavádí od příštího finančního roku, tj. od 4. dubna 2015, pětadvacetiprocentní daň na zisky, které si americké multinacionální společnosti, jako jsou Amazon, Google, Apple a Starbucks repatriují do USA. Bude to daň výslovně zaměřená na zisky, které vznikají těmto firmám v Británii, ale "uměle jsou odčerpávány" do zahraničí. Osborne také zavádí finanční trest pro mezinárodní banky za ztráty, které zaznamenaly během nedávné finanční krize.

Britská vláda lže, že provádí škrty, ve skutečnosti do země keynesiánsky investuje

3. 12. 2014

čas čtení 5 minut

Britskému konzervativnímu ministru financí Georgi Osbornovi se naštěstí nepodařilo snížit státní deficit a britská vláda si půjčuje od bank daleko více peněz než kdy předtím. Osbornovo nejpitomější hospodářské opatření bylo se v letech 2010-12 pokoušet o vládní škrty právě v době, kdy se Británie propadala do hospodářské krize. To nefungovalo. Státní výdaje vzrostly a nadále výrazně rostou. Důsledkem je, že Británie zaznamenala největší hospodářský růst rozvinutého světa, píše Simon Jenkins v deníku Guardian.

Studentský protest na Warwick University se stal terčem útoků policie

4. 12. 2014

čas čtení < 1 minuta

Pokojná studentská okupační stávka na Warwick University se podle svědectví jejich účastníků stala terčem brutálního útoku anglické policie, která na demonstranty dokonce vytáhla i taser, i když ho nepoužila. Použila však slzný plyn a nejméně jednomu studentovi policisté rozdupali mobil, zřejmě aby zničili natočené záběry policejního zásahu. Policie se hájila, že ji povolala univerzita kvůli "násilným činům demonstrantů".

Studenti na Warwick University a na dalších anglických univerzitách ve středu demonstrovali za zrušení horentního anglického univerzitního školného a za humanisticky, nekomerčně orientované vysokoškolské vzdělání. Na anglických univerzitách dochází v těchto měsících, necelého půl roku před všeobecnými volbami, k vzrůstu politického aktivismu. Studenti požadují zrušení univerzitního školného.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Uniklé dokumenty ilustrují tajné dohody globálních korporací s Lucemburskem

3. 12. 2014

čas čtení 4 minuty

Malé Lucembursko s 550 000 obyvatel je "magickou zemí" značkových korporací usilujících o drastické snížení daní. Pepsi, IKEA, FedEx a 340 dalších mezinárodních společností vyjednalo tajné dohody s Lucemburskem, které mnoha z nich umožnily výrazně ušetřit na daních, zatímco v zemi samotné udržovaly jen symbolickou přítomnost.

Dokumentární filmy z mezinárodního setkání Taizé

23. 11. 2014 / Dominika Švecová

čas čtení 1 minuta



Natáčíme dva šestadvacetiminutové časosběrné dokumentární filmy o přípravách a realizaci Evropského setkání mladých Taizé, které se bude konat v Praze na přelomu roku 2014-2015. Na toto ekumenické setkání se chystá kolem 30 000 mladých lidí z ČR i ze zahraničí. Filmy se soustředí na interakci mladých Čechů s lidmi ze zahraničí. Filmy natáčíme v koprodukci s Českou televizi a sháníme finanční prostředky na jejich realizaci.

Prosíme, pomozte nám svým finančním příspěvkem tento projekt uskutečnit.

Děkujeme všem kteří přispěli na výrobu těchto filmů na českém crowdfundingovém serveru Startovač.cz. Vybralo se 9125 Kč, avšak protože sbírka nedosáhla požadované částky, darované finanční příspěvky server Startovač vrátil dárcům v plné výši.

Sbírka pro oba filmy však pokračuje i nadále a k dárcům, kteří od srpna během podzimu přispěli a jimž se ze Startovače peníze vrátily, máme prosbu: Prosíme, pošlete je znovu na nové konto sbírky, které má projekt ZDE. Doufáme také, že na projekt přispějí i další jeho stoupenci. Pro přispěvatele jsou připraveny odměny. Na této facebookové stránce je uvedeno jaké.

Děkujeme.

Zaslouží si tento člověk likvidaci, nebo pomoc?

2. 12. 2014

čas čtení 14 minut

Britské listy obdržely tento dopis – zveřejňujeme ho anonymně, ačkoliv je autor redakci znám. Zaslouží si tento člověk likvidaci, nebo pomoc? Co jeho osud vypovídá o situaci v České republice? Co myslíte, čtenáři?

Začarovaný kruh invalidy ze Zlína

2. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Do současné doby se mě dařilo držet nad vodou, píše invalida po mrtvici, Jan Posolda ze Zlína.

Nyní se mně bohužel zhoršil zdravotní stav a co je nejhorší, mám problémy s jedním právníkem, který po mě požaduje 4 848 Kč jako úhradu za právní služby i když jsem dlužnou částku 2 684Kč zaplatil na základě splátkového kalendáře od oprávněného Vienna Insurance Group. Dostal jsem oficiální zprávu, že když tyto náklady schválil soud, s tím nelze nic dělat.

Řádění exekutorů - osobní bankrot

3. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Často upozorňujete na případy lidí, které doslova semlely dluhy a exekutorský průmysl a jsou doslova v pasti. Prakticky jedinou cestou, jak se běžný občan může z dluhové pasti dostat, je osobní bankrot. Zkráceně a zjednodušeně - občan musí zaplatit alespoň 30% dluhů a pak již je z dluhové pasti venku, píše Jaroslav Široký. Aby to nebylo tak jednoduché a protože jsme v ČR, proces osobního bankrotu je velmi složitý a bez právní pomoci žadatel často neuspěje. Paradoxně tak vzniká byznys s oddlužením. Stálo by za to odkázat nešťastné občany na tyto firmy, snad jim mohou pomoci (za menší poplatek), např:

DĚSIVÉ SVĚDECTVÍ:

Co prožili čtyři lidé čtyři dny ve Středozemním moři, poté, co piráti potopili jejich loď

3. 12. 2014

čas čtení 11 minut



Jon Snow: Přijíždějí po desetitisících, riskují všechno, navzdory tomu, že je zimní období a špatné počasí. Přistěhovalci se stále ještě snaží dostat se na pobřeží jižní Evropy. Snaží se uniknout zoufalé situaci ve svých domovských zemích. Je to nebezpečná hazardní hra. Podle Úřadu pro uprchlíky OSN zahynulo v nebezpečném Středozemním moři letos nejméně 4000 lidí. Cesta přistěhovalců začíná v často nepevných lodích v Libyi a v Egyptě. Doufají, že se jim nějak podaří bezpečně doplout do Evropy.

Za okamžik, příběh jedné ženy a tří mužů, kteří přežili opravdu strašlivé ztroskotání. Nejprve nám vysvětlí Matt Frei, proč přijíždějí do Evropy a před čím prchají.

Průmysl, vzdělávání a kupecké počty

3. 12. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Český průmysl je tažným zvířetem místní ekonomiky. I přes značný ústup v posledních třech dekádách stále zaměstnává na 40 % práceschopného obyvatelstva a udržuje si nadpoloviční podíl na exportu. Nezpochybnitelná pozice, nezpochybnitelné právo na to hájit své zájmy, to je bez diskuse.

Umělá inteligence může znamenat konec lidstva, varuje Stephen Hawking

3. 12. 2014

čas čtení < 1 minuta

Vyvíjení umělé inteligence může znamenat konec lidstva, varoval známý astrofyzik Stephen Hawking. Upozornil, že technologie dříve nebo později zřejmě získá vlastní vědomí a nahradí lidstvo, protože se vyvíjí rychleji, než jaké je tempo biologické evoluce.

"Primitivní formy umělé inteligence, které už máme, jsou jistě velmi užitečné. Avšak myslím, že rozvoj plné umělé inteligence bude znamenat konec lidstva."

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Levice" v pozdním kapitalismu: Hledání náhradních témat a obětních beránků

2. 12. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

To co si stále ještě říká levice navzdory všeobecným nářkům nemá již mnoho let žádný realistický program boje s chudobou. Reformisté propadli "třetím cestám a novým středům" a z protržní odbočky se již nedokázali vrátit. Nalevo od nich se však utíká od sociálna ke geopolitice a hledání obětních beránků. Za to, že levice nemá žádné ideje a dále klesá její vliv na veřejnou debatu ve prospěch pravicových populistů a xenofobů, mohou prý americká hegemonie a mainstreamová média.

Třetina české populace je pro segregaci ve vzdělávání

2. 12. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Téměř 60 % dospělé populace je dle průzkumu CVVM pro integraci romských dětí do běžného vzdělávání, alarmující je ale třetina, kteří jsou příznivci segregace. Soutěž Miss VŠE skončila skandálním představením hraničícím se sexuálním zneužíváním studentek, škola se následně distancovala. Nestor české pedagogiky Milan Hejný: matematika nemá být „intelektuálním kladivem na děcka“. Hejného metoda a školní čtenářské kluby nejvíce ocenila odborná porota i hlasování veřejnosti v rámci cen Eduína za inovace ve vzdělávání. Do Auly slávy byla za celoživotní podporu respektujícího přístupu ve výchově uvedena psycholožka Jana Nováčková. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin (10. 11. – 17. 11. 2014), připravovaném spolkem EDUin.

OSN nemá peníze na potraviny pro 1,7 milionu uprchlíků ze Sýrie

2. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Světový potravinový program OSN byl nucen zastavit svou potravinovou pomoc pro uprchlíky v Jordánsku, v Libanonu, v Turecku, v Iráku a v Egyptě

Více než 1,7 milionu syrských uprchlíků v Jordánsku, v Libanonu, v Turecku, v Iráku a v Egyptě čelí katastrofální zimě uprostřed hladu, protože krize ve financování Světového potravinového programu OSN vedla k zastavení potravinové pomoci pro ně.

Léky mají také pozitivní vedlejší účinky

2. 12. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Představa, že jsme ve vývoji nových léků v hluboké krizi (http://vesmir.cz/2014/06/04/kostlivec-nezopakovatelnosti-ve-skrini-vedeckeho-publikovani/) a že potřebujeme pomoc nějakých náhod, k níž se snadno můžeme dostat, dorazila už i do oblasti léčby duševních onemocnění, jak argumentuje David Nutt v časopise Nature z 12. listopadu tohoto roku („Help luck along to find psychiatric medicines“).

Mráz přichází z Káhiry

2. 12. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Egyptský soud minulý týden zbavil bývalého autokrata Husního Mubáraka (86) obvinění z toho, že v průběhu několikatýdenního povstání proti jeho vládě nechal policejními složkami usmrtit 239 osob, ačkoliv skutečný počet zabitých během této doby dosahuje téměř 900. Káhira v reakci na rozhodnutí soudu oznámila, že od dalšího trestního stíhání bývalého egyptského prezidenta upouští, a to v reálu znamená, že Mubárak si „odsedí“ ještě maximálně pár měsíců trvající trest za nelegální korupční aktivity. Lídr pučistické vlády Abdal Fattáh Sísí národu a světu oznámil, že je zapotřebí, aby Egypt „hleděl vstříc do budoucnosti a neohlížel se zpět“ ZDE.

Chudoba je nejničivější, když ji začneme považovat za normální

2. 12. 2014

čas čtení 3 minuty

Šokujícím dopadem vládních škrtů v Británii je to, že na vzniklou chudobu v rozsáhlých vrstvách obyvatelstva reagují občané nezájmem

Chudoba je nejničivější, když si už nevšímáme bezdomovců, které překračujeme na ulicích, dětí, které chodí do školy o hladu, lidí, kteří umírají hladem, zimou nebo zoufalstvím, píše v deníku Guardian Ally Fogg.

BRITÁNIE:

Protiimigrantská mánie souvisí s britskou žebráckou ekonomikou

1. 12. 2014

čas čtení 4 minuty

Když britský premiér David Cameron přednesl v pátek další projev proti přistěhovalectví do Británie, bylo těžko se vyhnout vtipkování o tom, že člověk, který je v jámě, by měl přestat hloubit, píše komentátor Ian Bell ve skotském deníku The Herald.

Když jde o imigraci, euroskeptickou stranu UKIP a vzbouřenecké euroskeptické poslance britské Konzervativní strany, Cameron nikdy hloubit nepřestane.

Papež František kontra islamofobie

1. 12. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jeden z nejnechutnějších trendů poslední doby, jaký pozoruji na českém Facebooku, je islamofobie, přesvědčení, že islám stojí na principech, neslučitelných s evropskou liberální kulturou. Ještě horší je, když ti samozvaní znalci islámu, který představuje více než tisíc let složitých dějin od Indonésie po Maroko, mluví o tom, jak je naše občanská, liberální Evropa postavena na křesťanství, které je tak kladeno do protikladu k islámu.

Zachránci Evropy

1. 12. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

O víkendu se na stranické konferenci francouzské ultrapravicové Národní fronty v Lyonu sešli zástupci evropské krajní pravice. Varovali před "novoosmanskou" Evropou, islámem a přistěhovalci údajně "lačnými po sociálních dávkách". Hlavního spasitele před Bruselem reprezentoval na scéně místopředseda Státní dumy Ruské federace Andrej Isajev.

ANGLIE:

Co všechno nejsou mešity

27. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Místní londýnští aktivisté extremně pravicové euroskeptické strany UKIP kritizovali televizi BBC za její "zakořeněnou levicovou zaujatost" za to, že se její reportér údajně dotazoval kolemjdoucích na jejich názory "před jednou londýnskou mešitou". To, co označili za mešitu, byla však katolická Westminsterská katedrála.

Bezdomovec je taky člověk a občan

28. 11. 2014 / Oldřich Průša

čas čtení 1 minuta

Někteří bezdomovci jsou bezdomovci z přesvědčení, někteří asi ze zvyku, i když jimi původně být nechtěli, někteří kvůli nepříznivým okolnostem, které buď zapříčinili, nebo spoluzapříčinili, nebo nezapříčinili.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za říjen 2014

11. 11. 2014

čas čtení 2 minuty

V říjnu 2014 přispělo 195 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 36 037 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v srpnu 2014 částkou 974.62 Kč. Příjem z reklamy byl 11 080 Kč.

Zůstatek byl koncem října 2014 308 885.56 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
35702