Ekonomické dopady koronaviru ve Španělsku: Padající burza, práce z domova

11. 3. 2020

čas čtení 1 minuta
Španělský index Ibex 35 klesá kvůli znepokojení z poklesu cen ropy a dopadu koronaviru, informují Luís Doncel, Pablo Guimón a Hugo Gutiérrez.


Zatímco Španělsko v pondělí zavedlo restriktivnější opatření proti sílícím dopadům koronaviru, ekonomický dopad pokračoval svou vlastní cestou.

Index Ibex 35 v pondělí ztratil 7,96 %, což reprezentuje největší ztrátu ode dne konání brexitového referenda 24. června 2016. Jde o čtvrtý nejhorší pokles španělského indexu v historii, přičemž podobné scénáře se v důsledku obav investorů z epidemie viru COVID-19 odehrávají po celém světě.

Souběžně riziková prémie v jihoevropských státech - zejména v Řecku a Itálii, ale do jisté míry i ve Španělsku - roste způsobem, který připomíná nejhorší léta eurokrize, ačkoliv nejde ani tak o důsledek růstu cen půjček pro Španělsko, jako poklesu cen pro Německo.

Finanční experti také varují před globálním poklesem poptávky a nabídky, která může vést k zániku pracovních míst, počínaje odvětvími závisejícími na cestování jako je turismus - který je pro Španělsko zvláště významný.

Krize vyvolaná koronavirem má také nečekaný dopad na španělský trh práce: V zemi, kde bylo dlouho považováno za normu trávit spoustu času v zaměstnání tváří v tvář, firmy po doporučení ministra zdravotnictví náhle spěchají zavést práci z domova.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7449

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2020