Saúdsko-americké tažení v Jemenu se hroutí

13. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

Jemen, kde žije 28 milionů obyvatel, je jednou z nejchudších zemí planety a zároveň symbolem obrovské mizérie. A nyní - věřte tomu, či nikoliv – se situace ještě zhoršila, míní blízkovýchodní expert Juan Cole.

Strategický přístav Aden padl do rukou separatistů ovládajících jih země. Jižní přechodná rada (STC) se tohoto města zmocnila s pomocí několika stovek obrněných vozidel, jež separatistům dodaly Spojené arabské emiráty. Saúdská Arábie se nyní obrací proti spojencům svého spojence. To už není o íránském vlivu, ale o regionální mocenské rivalitě.

V kostce: Jemen je nyní rozdělen na tři části. Jižní část ovládají již zmínění separatisté podporovaní Spojenými arabskými emiráty, zatímco další území kontroluje silně otřesená Hádího vláda mající podporu Rijádu. Jemenský prezident Hádí byl už podruhé vyhnán ze sídelního města: nejdříve ze San'á a nyní z Adenu. Západ země je v rukou vzbouřených Húsijů. V některých oblastech má silnou pozici i jemenská odnož Al-Káidy. Spojené arabské emiráty, tedy největší spojenec Rijádu v Jemenu, v současnosti svá vojska ze zbídačené země stahují.

Americký prezident Donald Trump tvrdí, že jemenské tažení je o potlačování íránského vlivu v oblasti. Jenže Trump jako obvykle přehání. Šéf Bílého domu před časem vetoval rezoluci Kongresu mající podporu demokratů i republikánů a nadále podporuje tragické saúdskoarabské tažení, jehož konec je prozatím v nedohlednu.

Více informací v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8766

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2019