Ruský tisk šokován návrhem zákona, který chce kriminalizovat zahraniční firmy za dodržování protiruských sankcí

17. 5. 2018

čas čtení 2 minuty



Na titulní stránce dnešního vydání  listu Vedomosti je hrozivý záběr ostnatého drátu a titulek varuje, že mnoho lidí by mohlo bý trestně stíháno, pokud bude schválen zákon, jehož první čtení už prošlo ruským parlamentem, že když manažer nějaké firmy odmítne podepsat obchodní smlouvu s ruskou institucí postiženou západními sankcemi, bude pokutován  částkou 600 000 rublů, anebo odsouzen na 4 roky do vězení. Většina právníků a manažerů zahraničních firem působících v Rusku podle tohoto listu charakterizovala tento návrh zákona jako absolutní noční můru - snahu posílat do vězení zahraniční manažery, kteří plní západní protiruské sankce.
List cituje také prohlášení Svazu ruských průmyslníků a podnikatelů, které varuje, že nový zákon vytváří možnost bezdůvodného trestního stíhání a riziko poklesu zájmu zahraničních firem investovat v Rusku. Hrozí, že ruské úřady "jsou schopny stlačit pedál plynu a rozjet se rychle směrem do propasti. Být rukojmím takového řidiče je nebezpečné. Lepší je řidiče vyměnit, anebo alespoň vystoupit z auta. A zahraniční firmy tuto možnost mají."

List Moskovskij komsomolec  varuje, že tento zákon povede k odchodu zahraničních firem z Ruska.

A Nezavisimaja gazeta publikovala článek s názvem "Šílenství jako národní myšlenka": "Šílenství je naší hlavní národní výsadou. Doposud to bylo jedinou národní myšlenkou, kterou jsme kdy měli. My bez šílenství nedokážeme žít. Není naprostým šílenstvím, že se celonárodně radujeme z toho,  že se Západ, který je dvacetkrát hospodářsky silnější než my, stal naším národním nepřítelem? Že mnoho lidí na Západě se nás nejen bojí, ale nenávidí nás? Že ani za studené války nebyly protiruské nálady v Americe tak silné? Ruská historie prokazuje, že vášeň pro sebezničení a sebepoškození a je silnější než potřeba vytvářet a zlepšovat náš život."



0
Vytisknout
6774

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2018