Uprchlická krize vedla k zvýšení rizika otrocké práce v členských zemích EU

10. 8. 2017

čas čtení 1 minuta
Obrázek: Afričtí imigranti sklízejí rajčata v Itálii, za pracovních podmínek, které jsou nejasné


Podniky, spotřebitelé a vlády v Evropské unii by si "měli dávat pozor" aby nevyužívali otrocké práce uprchlíků


Uprchlická krize zvýšila riziko otroctví a nucené práce, které hrozí pošpinit dodávkové řetězce zboží ve třech čtvrtinách členských zemí Evropské unie.

Zvlášť zranitelné vůči vzniku otroctví a nucené práce jsou Rumunsko, Itálie, Kypr a Bulharsko. Jinde ve světě se vyskytuje otrocká práce v Severní Koreji a v Jižním Súdánu, avšak výzkumníci zjistili, že v Evropské unii se za poslední rok výrazně zvýšilo riziko otrocké práce, protože tam roste zranitelná populace příchozích uprchlíků.



Mezinárodní organizace práce odhaduje, že celosvětově je obětí určité formy otroctví 21 milionů lidí.

Největší globální nárůst rizika otroctví je v Rumunsku. Je to jedná členská země EU, která je nyní klasifikovanána jako "vysoce riziková". Na druhém místě je Turecko, kam přišly v poslední době statisíce uprchlíků ze Sýrie. Turecko má silně restriktivní systém udělování pracovních povolení, a tak jsou tisíce uprchlíků nuceny pracovat neformálně.

V Rumunsku je situace vážná, avšak vláda tam často provádí ve spolupráci s úřady EU kriminální vyšetřování otrocké práce.

Nejhoršími zeměmi pro výskyt otrocké práce jsou Severní Korea, Sýrie, Jižní Súdán, Jemen a Demokratická republika Kongo.

Vysoce riziková jsou výrobní centra v Bangladéši, v Číně, v Indii, v Indonésii, v Myanmaru, na Filipínách a v Thajsku. Indie a Thajsko však zlepšily svůj rating v důsledku razantních akcí proti otrocké práci.

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
7245

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2017