Třetí nejčastější příčinou dětské úmrtnosti v USA je střelba

21. 6. 2017

čas čtení 4 minuty
Máloco dokáže tak zlomit srdce jako příběhy dětí, které byly zraněny nebo zabity střelbou. Není těžké je najít: Jen v červnu v Jižní Karolíně šestiletý syn nešťastnou náhodou zastřelil čtyřletého, v Indianě otec náhodou zastřelil devítiletou dceru a osmiletý chlapec z Mississippi byl nešťastnou náhodou střelen do hrudi. Jeho prarodiče ho odvezli do nemocnice, ale o 45 později zemřel. Naneštěstí seznam zastřelených dětí pokračuje.


I když neustále vidíme příklady ve zprávách, zranění a zabití dětí střelnými zbraněmi může být v USA ještě častějším jevem, než si uvědomujeme. Studie publikovaná v pondělí v časopise Pediatrics ukázala, že v průměru je v USA každým rokem poskytnuta rychlá zdravotnická pomoc 5 790 dětem zraněným v souvislosti se střelbou a kolem 21 % těchto zranění je neúmyslných. Studie také zjistila, že v průměru na taková zranění každým rokem zemře 1 297 dětí, což činí ze střelných poranění třetí nejčastější příčinu dětské úmrtnosti ve Spojených státech (po nemocech a neúmyslných poraněních jako utopení a dopravní nehody). Čísla jsou založena na údajích z let 2012-2014 pro děti do věku 17 let.

Údaje o úmrtích na střelná poranění pocházejí z databáze Center pro kontrolu chorob a prevenci Národního systému životní statistiky a údaje o nesmrtících poraněních od americké Komise pro bezpečnost spotřebitelů Národního elektronického systému elektronického zkoumání zranění.

Výzkumníci zjistili, že 53 % úmrtí spojených se střelnou zbraní tvořily případy úmyslného zabití, zatímco 38 % sebevraždy. 6 % představují neúmyslné případy a 3 % souvisí s bezpečnostními složkami nebo nezjištěnými příčinami. 71 % poranění představují útoky, 21 % neúmyslná poranění, 5 % souvisí s činností bezpečnostních složek nebo nezjištěnými příčinami kolem 3 % si zranění způsobili sami. V roce 2010 pocházelo 91 % dětí zabitých ve světě zbraněmi z USA, kde je každý den zabito nebo ošetřeno kvůli následkům střelného poranění 19 dětí.

Chlapci zodpovídají za 82 % úmrtí spojených se střelbou a 84 % poranění. I když největší počty zabití se vyskytují mezi afroamerickými dětmi, bílé a indiánské děti mají nejvyšší sebevražednost.

I když počet úmyslných zabití mezi dětmi mezi roky 2007-2014 poklesl, počet sebevražd vzrostl o 60 %. Studie zjistila, že zhruba třetina dětí, které spáchaly sebevraždu, trpěla depresí, zatímco zhruba čtvrtina byla klinicky diagnostikována s duševní chorobou. Zjistilo se, že sebevraždy jsou častější na venkově, přičemž vedou státy Idaho, Montana a Aljaška.

Studie také analyzovala všechna úmrtí mezi dětmi podle jednotlivých států. mezi lety 2010-2014 vedly státy District od Columbia, Louisiana, Wyoming a Aljaška.

V září 2016 stejný časopis publikoval studii výzkumníků z Washington University School of Medicine v St. Louis, v níž byli zkoumáni rodiče v čekárnách lékařských zařízení v Missouri a Illinois. Z 1 246 dotázaných 36 % prohlásilo, že mají doma zbraň, přičemž 2/3 tvrdí, že jde o více než jednu. I když se studie zaměřila jen na dva státy, výzkumníci tvrdí, že výsledek odpovídá celostátním údajům.

Proto doktorka Ruth Abayaová, profesorka klinické pediatrie na University of Pennsylvania School of Medicine a lékařka na pohotovostním oddělení dětské nemocnice ve Philadelphii, sdělila CBS News, že i když údaje publikované v pondělí jsou "ohromující", nejsou překvapivé.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11125

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2017