Vztahy s Ruskem jsou na bodu mrazu, řekl Tillerson po setkání s Putinem

13. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson strávil dvě hodiny jednáním s Vladimírem Putinem. Po schůzce varoval, že vztahy mezi dvěma hlavními světovými mocnostmi jsou na bodu mrazu.

Tillersonova dvouhodinová audience s Putinem vedla k odstranění nejbezprostřednější hrozby eskalace. Putin totiž potvrdil, že bude obnovena horká linka mezi armádami obou zemí, aby nedošlo ke srážkám ruských a amerických stihaček nad Sýrií.

Tillerson uvedl, že obě země se dohodly, že vytvoří pracovní skupinu, která by usilovala o hledání řešení "menších problémů", aby bylo lze se pak soustředit na větší problémy.

Avšak na tiskové konferenci, kde seděl vedle svého protějšku Sergeje Lavrova, bylo jasné, že mezi Ruskem a USA přetrvávají zásadní neshody. "Dvě nejvýznamnější světové jaderné mocnosti nemohou mít takovýto vztah," řekl Tillerson.

Tillerson trval na tom, že útok chemickými zbraněmi, který minulý týden v Sýrii usmrtil více než 80 lidí, byl dílem Bašara al Asada a že syrský prezident nemůže hrát žádnou roli v budoucnosti své země.

Rusko později vetovalo rezoluci Rady bezpečnosti OSN, kterou navrhly Spojené státy, Británie a Francie a která požadovala, aby inspektorům chemických zbraní bylo dovoleno vyšetřit útoky chemickými zbraněmi, a aby syrský režim předal záznamy všech letů a dalších operačních podrobností ze 4. dubna, dne, kdy došlo k chemickému útoku. Bylo to osmé ruské veto proti rezoluci, která vyvíjela nátlak na Asadův režim.

Co se týče Ukrajiny, Tillerson uvedl, že americké sankce proti Rusku za jeho vojenskou intervenci v té zemi zůstanou v platnosti a že ruské zásahy do amerických prezidentských voleb jsou "jasně zdokumentovány".

Lavrov s ním v ničem nesouhlasil. Řekl, že se Spojené státy a jejich spojenci nepoučili z minulosti a chtějí stále odstraňovat vedoucí politiky, které považují za diktátory, což je strategie, která jinde vedla ke katastrofě. "Neznám žádné pozitivní příklady odstranění diktátora."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7257

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2017