Jak se muslimské děti v anglickém Birminghamu učí o křesťanských Vánocích

18. 12. 2015

čas čtení 3 minuty



Jedna škola v Birminghamu, kde je 98 procent muslimských žáků, uzavřela partnerství s místní křesťanskou, metodistickou církví, a používají při tom křesťanského příběhu narození Krista k sblížení obou náboženských věr.

(Zpěv anglické vánoční křesťanské koledy proti záběru obchodu Amsons - "Váš muslimský životní styl")

Reportérka: Jako ve stovkách britských škol se i v Birminghamu tento týden hraje školní vánoční hra o narození Krista. Avšak v této birminghamské škole, v Highfield School, je 98 procent dětí z muslimských rodin.

Muslimská učitelka Ahsama Gulshan: Chtěli jsme, aby děti zažily, jaké to je být v kostele, aby viděly, jak fungují různé víry.

Reportérka: Učitelka Ahsama Gulshan začala vodit své muslimské žáky do kostela, když si uvědomila, že někteří ti žáci nemají žádné znalosti o jiné náboženské víře.

Muslimská učitelka Ahsama Gulshan: Je nesmírně důležité, aby děti rozuměly tomu, že existují různé komunity, že existuje širší komunita, že existují lidi nejrůznějších národností a nejrůznějších komunit. Děti musejí porozumět tomu, že každý člověk je důležitý a že jsou si všichni rovni.

Reportérka: Tady v Birminghamu se silně debatuje o tom, jak podporovat soudržnost komunity, poté, co bylo několik zdejších ředitelů škol obviněno, že se pokoušejí do sekularistických škol zavádět úzce muslimskou doktrínu. Avšak mnoho pedagogů tady má pocit, že byli neférově pomluveni. Pozvali Channel Four News, abychom se přesvědčili o pozitivní práci, která se tady dělá každý den, ale které si sdělovací prostředky nevšímají.

Dívala jsem se na školní představení křesťanské vánoční hry s osmiletou Zeinah a jejími kamarády.

Reportérka: Co si myslíš o tom kostele? Protože jsi tady dneska poprvé.

Zeinah: Normálně v mešitách my nemáme hudbu. Ale když jsme sem přišli, hrála se tady hudba.

Reportérka: Líbilo se ti to?

Zeinah: Ano.

Muslimský chlapec: Opravdu se mi to tady líbí, protože všichni jsou přátelští, vycházejí spolu a neposmívají se navzájem druhým kvůli náboženství.

Reportérka: A to se tu dřív dělo?

Muslimský chlapec: Tak trochu jo.

Reportérka: Jak se posmívali?

Muslimský chlapec: Říkali "Nemůžeš si s náma hrát kvůli náboženství."

Reportérka: A teď už to neříkají?

Muslimský chlapec: Ne.

Reverend Andi Smith, metodistický kostel v Saltley: Většina lidí mi říkala, že se tohle nikdy nestane. Že muslimské rodiny nemají zájem, že nepošlou své děti do kostela. Ty stereotypy známe. A my jsme tady dokázali, že to prostě není pravda.

Reportérka: Reverend mi řekl, že zná mnoho bělošských, středostavovských dětí, které také nikdy v životě nevkročily do kostela, a ptá se, proč je to jen téma, pokud se to týká muslimů.

Reverend Andi Smith: Myslím, že integrace je něco, na čem musíme pracovat všichni. Pořád. A to, co my děláme tady, je součástí širšího, rozsáhlejšího příběhu, s kterým pracujeme.

Reportérka: Nebylo to všechno úplně lehké. Menšina rodičů mi řekla mimo kameru, že svým dětem nedovolili, aby do kostela přišli. Ale pro mnoho těch, kdo přišli, je tohle triumfem integrace. V komunitě, která je často obviňována, že v ní vládne konfliktnost a strach.


0
Vytisknout
7386

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2015