PŘÍPAD SNOWDEN A ESTÉBÁCKÉ MANÝRY V BRITÁNII:

Partnera Glenna Greenwalda zadržovali na londýnském letišti devět hodin "podle zákona proti terorismu"

18. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Davida Mirandu, partnera novináře deníku Guardian Glenna Greenwalda, který publikoval řadu analýz o elektronickém špehování občanů americkými úřady, v neděli britské úřady zadržovaly na londýnském letišti Heathrow po dobu devíti hodin.

Miranda, který žije s Glennem Greenwaldem, se vracel přes Londýn z Berlína do Rio de Janeira, když ho britští policisté zatkli v Londýně v neděli v 8.30 ráno a informovali ho, že bude podroben výslechu podle sedmého ddílu Zákona proti terorismu z roku 2000. Tento kontroverzní zákon, který platí pouze na letištích, v přístavech a v pohraničních oblastech, dovoluje bezpečnostním orgánům zatýkat a vyslýchat osoby.

Osmadvacetiletý Miranda byl zadržován po dobu devíti hodin, což je maximum, jaké zákon dovoluje, než policie musí zadržovaného propustit, anebo formálně zatknout. Podle oficiálních údajů trvá 97 procent zadržení podle Zákona proti terorismu dobu kratší než hodinu.

Miranda byl pak propuštěn, aniž by proti němu bylo vzneseno jakékoliv obvinění, ale policisté mu zkonfiskovali veškeré jeho elektronické zařízení, včetně jeho mobilního telefonu, laptopu, fotografického aparátu, paměťových disků a počítačových her.

Od 5. června 2013 publikoval Greenwald celou řadu článků a analýz o špehovacím programu americké špionážní agentury NSA podle dokumentace, kterou mu předal whistleblower Edward Snowden.

Miranda v Berlíně navštívil Lauru Poitrasovou, americkou filmařku, která zpracovává Snowdenovu dokumentaci spolu s Greenwaldem a deníkem Guardian.

"Toto je ostrý útok na tiskovou svobodu a na novinářskou práci," uvedl Greenwald. "Zadržet mého partnera po dobu celých devíti hodin, odepřít mu právníka a pak zkonfiskovat velké množství jeho osobního majetku, účelem této akce zjevně bylo zastrašit ty z nás, kteří inforomují o špehování z NSA a z GCHQ. Akce britských úřadů jsou vážnou hrozbou novinářům na celém světě.

"Avšak nás to nezastraší, ani nás to neodradí od naší novinářské práce. Naopak: povede nás to k tomu, abychom o těchto věcech informovali agresivněji."

Mluvčí deníku Guardian uvedl: "Byli jsme šokováni, že partner jednoho novináře listu Guardian, který píše o bezpečnostních službách, byl při své cestě přes letiště Heathrow zadržen téměř devět hodin. Naléhavě požadujeme od britských úřadů vysvětlení."

Mluvčí Scotland Yardu uvedl: "V 8.05 v neděli 18. srpvna 2013 byl zadržen na letišti podle oddílu 7 Zákona proti terorismu z roku 2000 v Heathrow osmadvacetiletý muž. Nebyl zatčen. Byl posléze propuštěn v 17.00."

Oddíl 7 britského Zákona proti terorismu je široce kritizován za to, že poskytuje policii pod záminkou boje proti terorismu rozsáhlé pravomoci pro zadržování a pro prohlídky osob, aniž by k tomu bylo zapotřebí předchozího povolení a aniž by existovalo jakékoliv podezření. Zadržené osoby nemají právo na právníka a odmítat odpovídat při výslechu je trestným činem. Kritikové poukazují na to, že to je omezení práva na mlčení.

Minulý měsíc uvedla britská vláda, že sníží dobu povoleného zadržení na 6 hodin a přislíbila také revizi celého oddílu 7 Zákona proti terorismu v důsledku znepokojení, že se neférově zaměřuje na minority a poskytuje osobám menší právní ochranu, než kdyby byli zatčeni na policejní stanici.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8208

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2013