Selhání evropských bank způsobí krach na Wall Street

19. 10. 2011

čas čtení 3 minuty

Hnutí Occupy Wall Street sílí, ale zatím se k němu nepřipojila žádná politická síla. Niméně přestože se stává terčem útoků Republikánů via Tea Party, brzy z něj vzejde nová americká revoluce. Kdy? Řada evropských bank zkolabuje - a tak jako během Arabského jara to spustí ekonomickou katastrofu také v bankách amerických.

Ano, blíží se sedm velkých varování Martina Weisse, která budou mít celoživotní vliv na takřka všechny investory v USA a na celém světě. Stres bank na Wall Street je přinutí, aby se znova obrátily na Kongres a žadaly o další sanaci.

A varování osmé: Nebude žádná další sanace. To uvrhne ekonomiku do hluboké recese.

A co potom? Nový zákon Glass-Steagal oddělující komerční a investiční bankovnictví? To nestačí. Zdanit bohaté? To nestačí. Zatýkání? To taky nestačí. Prezidentská komise? Prázdné sliby. Occupy Wall Street bez fundamentální ústavní změny selže. Buď žádné kompromisy, nebo opět zvítězí Wall Street. Vrátíme se zpět k volnému trhu, deregulovanému, příliš chamtivému, než aby padl, ke konzervativní reaganomice, která ničila demokracii po celou generaci.

To vše bylo tak zřejmé a předvídatelné. Occupy Wall Street je hlasem kolektivního amerického svědomí, které žádá návrat ke kořenům z roku 1776, k "vládě lidu, lidem a pro lid". Během jedné generace superbohatí získali absolutní moc a zničili sen americké střední třídy.

OWS požaduje jednu věc, která v médiích zaniká: Chce reformu financování politických kampaní. A v této věci nelze přistoupit na žádné kompromisy.

Martin Weiss varuje, že problémy evropských bank budou mít celoživotní dopad na takřka všechny investory v USA a po celém světě.

Za prvé, Řecko velice brzo zbankrotuje. Za druhé, infekce se rozšíří, protože globální investoři přestanou půjčovat vládám, které jsou silně zadlužené, nebo budou požadovat příliš velké zisky. Za třetí, velké evropské banky zkolabují kvůli bankrotům vlád a masovému stahování vkladů. Americké banky J. P. Morgan Chase, Bank of America a Citigroup jsou tímto děním také ohroženy. Za čtvrté, evropské vlády kvůli záchraně bank čeká další snížení ratingu. Za páté, další na řadě mezi bankrotujícími budou Španělsko a Itálie. Za šesté, globální úvěrové trhy utrpí kritický kolaps. To nejen zničí schopnost zemí skupiny PIIGS půjčit si peníze, ale ohrozí to i Francii, Německo, Japonsko, Británii a USA. Za sedmé, události se začnou pohybovat v bludném kruhu: Bankroty vlád spustí další selhání bank, což přeruší přísun peněz do byznysu a domácností, uvrhne to globální ekonomiku do deprese a bude se to opakovat.

Evropský monetární kolaps dorazí americký bankovní systém, který se nikdy nevymanil z krize roku 2008, protože Wall Street se bránila jakýmkoliv reformám. A teď americký bankovní systém strukturálně i morálně bankrotuje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
13013

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2011