Evropské banky nesouhlasí s oznámeným snížením řeckého dluhu

22. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Významný bankovní lobbyista v sobotu řekl agentuře AP, že banky v eurozóně se ani zdaleka nepřiblížily dohodě o snížení řeckého dluhu - navzdory tvrzení ministrů financí eurozóny, že požádají banky, aby akceptovaly vyšší ztráty z řeckých dluhopisů, než kolik stanoví dohoda dosažená před několika měsíci.

Ačkoliv ministři neřekli, o kolik chtějí ztráty bank navýšit, zpráva mezinárodních dluhových inspektorů působících v Řecku tvrdí, že hodnota dluhopisů patrně bude muset klesnout až o 60%; jedině tak by země znovu získala schopnost splácet.

Ministři eurozóny v sobotu vyslali hlavního vyjednavače Vittoria Grilliho, aby s bankami a dalšími soukromými investory zahájil jednání o nové dohodě ohledně Řecka.

Nicméně Charles Dallara, ředitel Institutu mezinárodních financí který rozhovory vedl, řekl v rozhovoru pro AP, že dohoda zůstává nedosažitelná.

Banky v červenci souhlasily z 21% ztrátami z řeckých dluhopisů. Ekonomická situace v Řecku se ale od té doby dramaticky zhoršila a vyjednané "dno" pro ztráty už nelze dodržet.

Podle Dallary ale ani inspektory navrhovaných dodatečných 252 miliard eur pro Řecko nic neřeší a země by byla po léta závislá na pomoci eurozóny.

Dallara odmítl specifikovat, jak velké ztráty by banky byly ochotny přijmout, a pouze uvedl, že přijatelné řešení musí zahrnovat úsilí na všech stranách.

Očekává se, že lídři EU v neděli podepíší dohodu, která má donutit největší banky navýšit kapitál o více než 100 miliard euro. Zpráva Mezinárodního měnového fondu však vyzývala k navýšení kapitálu o 200 miliard euro.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7103

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2011