Obchodníci přestali věřit oficiálnímu směnnému kurzu rublu

26. 7. 2024

čas čtení 3 minuty
Trh byl nakonec zklamán novým postupem určování oficiálního směnného kurzu rublu vůči dolaru, na který musela centrální banka přejít po sankcích proti Moskevské burze. Banky a makléři hledají něco, co by jej nahradilo jako podkladové aktivum pro futures, které se stále obchodují na burze.

Sankce se těchto smluv nedotkly: Jsou prováděny v rublech na základě sazby stanovené jasnými pravidly. Zatímco na burze probíhalo obchodování, používal se průměrný kurz za určitou dobu před termínem - a poté přešli na oficiální kurz centrální banky. Tento kurz však vyvolává stále více otázek.

Před zavedením sankcí byl stanoven na základě výsledků obchodování na burze. Jsou anonymní, ale poměrně transparentní: Účastníci trhu je mohou sledovat online - vidí poptávku, nabídku, transakce, velké objednávky. Centrální banka varovala dlouho před zavedením sankcí: Pokud budou zavedeny, bude určovat sazbu pro transakce na mimoburzovním trhu. Regulátor uložil bankám, aby mu tyto transakce denně hlásily a zveřejňoval údaje o obratu. Centrální banka již 1,5 roku v testovacím režimu vypočítává oficiální směnný kurz podle metody minimálních rezerv - a přestože jej nezveřejnila, ujistila, že během této doby byla průměrná odchylka pouze 0,01 % (pro euro 0,03 %).

Když byly uvaleny sankce, kolísání směnného kurzu rublu prudce vzrostlo a účastníci trhu se začali obávat. Olej do ohně přilila centrální banka, která přestala zveřejňovat statistiky o mimoburzovním obchodování a smazala stará data. Podnikatelé mají obavy: Společnosti, které vydávají kvazidolarové dluhopisy (rubl, ale výše plateb je vázána na směnný kurz dolaru), pochybují o adekvátnosti oficiálního kurzu, podle kterého se přepočet provádí. Guvernérka centrální banky Elvira Nabjullina si problém uvědomila a slíbila, že zveřejní metodiku výpočtu oficiálního směnného kurzu. Slovo dodržela, ale nepomohlo to. Směnný kurz je stanoven jako vážený průměr a rozhodující roli hrají transakce největších bank.

Riziko manipulace se zvýšilo, citují Vědomosti lidi, kteří se zapojili do diskuse o problému: Při obchodování na burze byly viditelné velké transakce, ale nyní budou hlavní hráči ovlivňovat směnný kurz - a trh si toho ani nevšimne.

Účastníci trhu proto spolu s moskevskou burzou přemýšlejí o tom, jak nahradit oficiální kurz pro provádění měnových futures.

Anomálie se směnným kurzem v den vypořádání futures se vyskytly již dříve. Nejprve byla hodnota, při které byly provedeny, určena výsledky posledních pěti minut obchodování - a v tuto chvíli se kurz mohl dramaticky změnit. Aby bylo obtížnější ovlivňovat směnný kurz, kterým se výpočty provádějí, směna se tentokrát ztrojnásobila. Ale stejně jako všechno ostatní v obchodování na burze, i tyto anomálie byly viditelné pro všechny a bylo možné hledat opozici - burzu, regulátory, účastníky obchodování.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
211

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2024