Bye, bye, Biden...

11. 7. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty
 
Dokonce i George Clooney! Slavný hollywoodský herec, který se stal i vlivným činitelem na rozhodování v politickém světě, umocněný jeho manželstvím s Amal Alamudin Clooneyovou, jejíž kariéra mezinárodní právničky v oblasti lidských práv je pověstná, napsal do deníku The New York Times článek, v němž žádá Joea Bidena, aby se vzdal své kandidatury.

Chválil prezidentovu minulost a jeho kvality jako politika i člověka, ale svěřil se, že když před třemi týdny sponzoroval Bidenovu sbírku, viděl už téhož člověka, kterého viděli všichni v katastrofální televizní debatě s jeho protikandidátem Donaldem Trumpem.

Clooney je dobře hodnocen a udržuje osobní vztahy v nejvyšších patrech moci po celém světě. Je jednou z těch celebrit, které využily své slávy k otevření dveří ve světě moci. Je součástí omezeného klubu, jehož vrcholným členem je i Sean Penn, i když ten je spíše spojen s krajní levicí, zatímco Clooney je středolevý humanista. 

Susan Sarandonová je ženským protějškem v této roli megastar, jejíž názory rezonují v politice, což je role, kterou Jane Fondová hraje od konce šedesátých let, kdy se její fotografie na střeše komunistického vietnamského tanku se vztyčenou pěstí stala pin up plakátem levice a pravice ji pejorativně pojmenovala Hanoi Jane, až do současnosti, kdy je součástí protestů za životní prostředí a ve svých osmdesáti letech tráví noci ve vězení. 

V 70. letech měl Warren Beaty podobný status jako Clooney, dokonce uvažoval o kandidatuře na prezidenta. Vliv měli také Charlton Heston, John Wayne a Clint Eastwood, kteří se vyslovovali pro konzervatismus. Glenda Jacksonová, která symbolizovala novou nezávislou ženu 70. let, se nakonec stala na dlouhá léta poslankyní britského parlamentu. Svou éru měla i Barbra Steisandová. 

Váha takových hvězd je v Americe, kde je veřejné mínění často ovlivňováno celebritami, značná. Biden není typ, který se vzdává, takže pokud Demokratická strana nenajde velmi čestný způsob, jak odejít, bude odolávat.

Nedávné průzkumy poukázaly na to, že i viceprezidentku Kamalu Harrisovou, jejíž charisma je velmi nízké a s jejíž popularitou byl vždy problém, volí více voličů než Trumpa. Hillary Clintonovou také. V podstatě demokratičtí voliči a "nikdy trumpovští" občané chtějí za prezidenta kohokoli, jen ne toho blázna s touhou po pomstě.

Na toto bezprecedentní rozhodnutí o změně prezidentského kandidáta zbývá v jedenáctou hodinu velmi málo času, ale zdá se, že je to jediný způsob, jak porazit Trumpův návrat k moci, který může znamenat konec demokracie, jak ji známe. Promění Spojené státy v banánovou republiku podobnou těm v Latinské Americe, na Balkáně nebo v Rusku. Je to epocha historických tahů. Je to bod obratu. 


3
Vytisknout
2216

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2024