Ruská agrese na Ukrajině: Na místě výbuchu plynovodu Nord Stream byly nalezeny zbytky výbušnin; 10 milionů Ukrajinců je bez proudu, říká Zelenskij

18. 11. 2022

čas čtení 10 minut
 
- Švédský prokurátor nejmenoval podezřelé, ale potvrdil sabotáž; téměř každý čtvrtý Ukrajinec je s prvním sněhem odříznut od elektrické sítě


- Po raketových úderech zůstalo 10 milionů Ukrajinců bez proudu


Nové ruské údery zasáhly ve čtvrtek města po celé Ukrajině, ochromily energetickou infrastrukturu země a uvrhly miliony lidí do tmy.

Opakované nálety  narušily dodávky elektřiny a vody po celé Ukrajině

"V současné době je více než 10 milionů Ukrajinců bez elektřiny," uvedl ve čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij a dodal, že nejvíce postiženy jsou oblasti Oděsa, Vinnycja, Sumy a Kyjev.

Údery na ukrajinskou rozvodnou síť následují po sérii neúspěchů Ruska na bojišti, včetně ústupu z Chersonu minulý týden.





 
- Švédský prokurátor potvrdil nález zbytků výbušnin na místě sabotáže plynovodu Nord Stream


Švédský státní zástupce, který vede vyšetřování poškození plynovodů Nord Stream 1 a 2, potvrdil, že se jednalo o sabotáž, a uvedl, že byly nalezeny stopy výbušnin.

Ve svém prohlášení prokurátor Mats Ljungqvist uvedl:

"Během ohledání místa činu, které bylo provedeno na místě v Baltském moři, byl proveden rozsáhlý asběr materiálu a oblast byla pečlivě zdokumentována. Analýza, která byla nyní provedena, ukazuje stopy výbušnin na několika nalezených předmětech. Pokročilé analytické práce pokračují, aby bylo možné vyvodit pevnější závěry o incidentu.

V prohlášení se dále uvádí, že "předběžné vyšetřování je velmi složité a komplexní" a že práce pokračují. V prohlášení nejsou uvedena žádná jména podezřelých. Rovněž chválí spolupráci švédských orgánů s orgány v jiných zemích. V závěru se uvádí, že státní zastupitelství nemůže v tuto chvíli poskytnout další informace a nebude poskytovat další přístup médiím.

Na konci září způsobily rozsáhlé trhliny v potrubí únik plynu, který byl viditelný z hladiny Baltského moře.


- Lvovský gubernátor Maksym Kozytskij varoval obyvatele, že v příští půlhodině mohou v regionu slyšet "zvuky podobné výbuchům".
Na Telegramu se snaží lidi uklidnit, že "situace je pod kontrolou" a že půjde o zvuky řízených detonací, které mají neutralizovat ruskou munici sestřelenou protivzdušnou obranou během dne.

- Ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo snímek zničeného kulturního domu v Záporožské oblasti, zasaženého ruskou raketou.


- Agentura Associated Press zveřejnila výňatky z rozhovoru s Alešem Babenkem, který sděluje, že byl 10 dní zavřený ve sklepě a pravidelně bit ruskými vojáky. Agentuře AP řekl, že si myslel, že zemře.

V září Babenka a jeho 14letého synovce Vitalije Myšarského zatkli ruští vojáci, kteří obsadili jeho vesnici Kyselivka v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny. Fotografovali totiž zničené tanky a posílali snímky ukrajinské armádě.

Poté, co se Babenko a jeho synovec vrátili domů - v době, kdy byla jeho vesnice stále pod ruskou okupací -, byl příliš vyděšený na to, aby vyšel z domu. Pronásledovalo ho to, co prožil. Během zadržování ho ruští vojáci opakovaně vyslýchali, téměř denně ho kopali a bili do žeber, nosu a břicha, řekl.

Jeho mladý synovec takovému týrání unikl, ale bylo mu řečeno, že se stane ruským občanem a bude chráněn. Oba byli propuštěni poté, co se na videozáznamu přiznali k tomu, co udělali.


- Kyrylo Tymošenko, zástupce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, uvedl, že další dvě těla byla nalezena ve Vilniusku v Záporožské oblasti.
Na Telegramu uvádí, že "tak bylo nalezeno již devět mrtvých od raket ruských teroristů, kteří včera stříleli na obytné domy".

- Oleh Synyehubov, gubernátor Charkova, poskytl aktuální informace o situaci ve svém regionu. Napsal, že včera bylo zraněno osm lidí, kteří se potýkali s následky úderu na  "zařízení plynárenského průmyslu" v Izjumu.

Dále uvedl, že po včerejším výbuchu miny byl hospitalizován 60letý muž a že ukrajinské záchranné služby včera v jeho regionu zneškodnily 219 min.

- Papež František v pátek zopakoval, že Vatikán je připraven udělat vše pro zprostředkování a ukončení konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, uvedl v rozhovoru pro italský deník La Stampa.

Na otázku, zda věří, že je možné usmíření mezi Moskvou a Kyjevem, pontifik vyzval všechny, aby se nevzdávali.

"Všichni se však musí zavázat k demilitarizaci srdcí, počínaje svými vlastními, a poté k zneškodnění, odzbrojení násilí. Všichni musíme být pacifisty. Chtít mír, ne jen příměří, které může sloužit jen k opětovnému zbrojení. Skutečný mír, který je plodem dialogu," řekl listu.

- Doněcko-oblastní gubernátor Pavlov Krylenko na Telegramu informuje, že při čtvrtečních ruských úderech v Bachmutu v Doněcké oblasti byl zabit jeden civilista a čtyři byli zraněni.


- Britské ministerstvo obrany zveřejnilo svůj denní bezpečnostní briefing, ve kterém uvádí, že Rusko se zřejmě připravuje na další ukrajinské průlomy v Doněcku:


V tweetu ministerstvo napsalo:

    Po stažení svých sil ze západní části Dněpru se ruské síly nadále prioritně věnují přezbrojování, reorganizaci a přípravě obrany ve většině sektorů na Ukrajině. Jednotky vybudovaly nové zákopové systémy u hranic Krymu a také u řeky Siversky-Doněc mezi Doněckou a Luhanskou oblastí. Některá z těchto míst se nacházejí až 60 km za současnou frontovou linií, což naznačuje, že ruští plánovači se připravují pro případ dalšího významného ukrajinského průlomu. Je pravděpodobné, že se Rusko nakonec pokusí přesunout část sil získaných z Chersonu, aby posílilo a rozšířilo své útočné operace u města Bachmut v Doněcké oblasti.


- Starosta Lvova Andruy Sadovy zveřejnil aktuální informace z města s dobrými zprávami, když na Telegramu napsal, že k 8. hodině ráno "byla obnovena dodávka elektřiny téměř v celém městě a že byly obnoveny dodávky vody a vytápění. Voda je teplá a studená."


- Oleksandr Vilkul, náčelník vojenské správy Kryvyj Rih, dnes ráno na Telegramu zveřejnil aktuální zprávu, že zatímco v okrese Kryvyj Ri přes noc k žádným úderům nedošlo, město Nikopol bylo napadeno:

"Byly poškozeny dvě výškové obytné budovy, jedna soukromá obytná budova, solární rozvodna, šest garáží, dva osobní automobily a elektrické vedení."

Podle něj nedošlo k žádným obětem na životech.


.- Zatímco v Kyjevě padal první zimní sníh, úřady uvedly, že pracují na obnovení dodávek elektřiny v celé zemi poté, co Rusko začátkem tohoto týdne rozpoutalo podle Ukrajiny nejtěžší bombardování civilní infrastruktury za celou dobu války


Bez proudu je asi 10 milionů lidí, uvedl prezident Volodymyr Zelenskij ve čtvrtečním večerním videoposelství.
Úřady na některých místech nařídily nucené nouzové vypnutí elektřiny, uvedl.

- Agentura OSN uvedla, že hrozí vážná humanitární krize, protože miliony lidí čelí "neustálým výpadkům proudu" v době, kdy na Ukrajině začíná typicky dlouhá a chladná zima.

- Rusko ve čtvrtek ráno rozpoutalo další vlnu raketových, dronových a raketových úderů po celé Ukrajině. Nejnovější údery jsou již šestým masovým útokem od začátku října, jejichž cílem je podle ukrajinských úřadů zničit energetický systém země.

- Doněcká oblast zažila dosud nejtěžší boje války. Ruské síly byly posíleny jednotkami staženými z města Cherson na jihu, které Ukrajina minulý týden dobyla zpět. Ruské síly ostřelovaly dělostřelectvem mimo jiné města Bachmut a nedaleký Soledar, uvedla ukrajinská armáda.

- Dohoda, kterou v červenci zprostředkovala OSN a Turecko a jejímž cílem bylo zmírnit celosvětový nedostatek potravin, byla ve čtvrtek prodloužena o čtyři měsíce, ačkoli Rusko uvedlo, že jeho vlastní požadavky ještě nebyly plně uspokojeny.

- Údery na kritickou infrastrukturu v Oděse a Dněpru potvrdila prezidentská administrativa a hlavy regionů. V Oděské oblasti byli údajně zraněni tři lidé, dalších 14 lidí bylo zraněno při stávce ve městě Dnipro, jak uvedl jeho starosta Borys Filatov.

- Při nočním raketovém útoku na jihovýchodní Záporožskou oblast byli podle místních představitelů zabiti dva lidé. Dodali, že při útoku na severovýchodní město Charkov byli zraněni tři lidé.

- Vyšetřovatelé na znovudobytém území v oblasti odhalili po odchodu ruských sil 63 těl nesoucích známky mučení, uvedl ukrajinský ministr vnitra.
  V jiných částech dříve obsazených ruskými jednotkami byla nalezena hromadná pohřebiště, včetně některých s civilními těly vykazujícími známky mučení.

- Britské ministerstvo obrany uvedlo, že úterní příval raket na Ukrajinu byl pravděpodobně největším počtem úderů, které Rusko provedlo během jednoho dne od prvního týdne své invaze.

- Americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že USA "zatím neviděly nic, co by odporovalo" předběžnému hodnocení Polska, že za úterní raketový incident může ukrajinská protivzdušná obrana.
Americký prezident Joe Biden zpochybnil vyjádření ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že rakety, které v úterý dopadly do Polska, nebyly ukrajinského původu, a uvedl, že tomu nenasvědčují důkazy.

- Kreml uvedl, že si nedovede představit, že by se zapojil do "veřejného" jednání s Ukrajinou.
V telefonátu s novináři mluvčí Dmitrij Peskov obvinil Kyjev ze změny postoje ohledně možných rusko-ukrajinských mírových rozhovorů a dodal, že válka bude pokračovat bez ohledu na pokles teplot.

- Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že věří, že Rusko ani USA neplánují použít jaderné zbraně. Erdoğanovy komentáře přišly poté, co se tento týden v Ankaře setkali ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns a Sergej Naryškin, šéf ruské zahraniční zpravodajské služby SVR, což byl první známý kontakt na vysoké úrovni mezi USA a Ruskem tváří v tvář od začátku války v únoru.

- Nizozemský soud uznal tři muže vinnými z vraždy 298 osob na palubě letu MH17, který byl v roce 2014 sestřelen ruskou raketou země-vzduch při přeletu nad východní Ukrajinou.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5254

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2022