Bývalý Trumpův ministr obrany: "Není způsobilý vykonávat úřad", neměl by kandidovat

18. 11. 2022

čas čtení 2 minuty
Bývalý ministr obrany Mark Esper ve středu řekl, že bývalý prezident Trump není způsobilý vykonávat úřad a nechce, aby v roce 2024 kandidoval na prezidenta, upozorňuje Jared Gans.

Esper v relaci "CNN This Morning" řekl, že obě strany by měly přejít k "příští generaci lídrů", kteří mohou sjednotit zemi a pracovat na politických otázkách namísto osobních útoků.

"Přál bych si, aby to neudělal," řekl Esper s odkazem na Trumpovo úterní oznámení, že bude znova kandidovat do Bílého domu. "Myslím, že není schopný vykonávat úřad."

Řekl, že Trumpova administrativa dosáhla úspěchů v otázkách, jako je bezpečnost hranic, jmenování konzervativních soudců a nižší daně, ale ostatní Republikáni mohou dosáhnout stejných úspěchů bez "zátěže", osobních útoků a "sebestřednosti" Donalda Trumpa.

Esper dále uvedl, že výsledky z minulého týdne ukazují, že Trump není schopen vyhrát volby.

"Udělal víc pro pomoc Demokratům než Republikánům," řekl.

Trump je členy své vlastní strany obviňován za výkon Republikánské strany v rámci voleb v polovině funkčního období. Strana doufala, že dosáhne výrazného zisku v obou komorách Kongresu, ale nepodařilo se jí získat většinu v Senátu a bude pravděpodobně jen těsně kontrolovat Sněmovnu.

Několik kandidátů podporovaných Trumpem, kteří byli považováni za slabší kandidáty než jejich primární oponenti, ale jsou loajálnější k Trumpovi, prohrálo v klíčových volbách ve Sněmovně reprezentantů, Senátu a volbách guvernérů.

"Není žádný důvod, proč bychom neměli mít výraznější většinu ve sněmovně a měli jsme převzít Senát, a přesto jsme to neudělali," řekl Esper.

"Pokud chcete vládnout podle konzervativních principů, musíte vyhrát volby a Donald Trump volby vyhrát nemůže," dodal.

Esper již dříve Trumpa kritizoval v knize vydané začátkem tohoto roku.

Od července 2019 působil jako ministr obrany, dokud ho Trump v listopadu 2020, pár dní po prezidentských volbách, neodvolal.

Řekl, že Trump je hrozbou pro demokracii a rozhodne se "zničit váš život", pokud ho někdo kritizuje.

Během květnového rozhovoru v pořadu "Morning Joe" stanice MSNBC řekl, že je zapotřebí "nové generace republikánských vůdců", a odsoudil "extrémní stranictví".

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4984

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2022