Kritika generála Pavla není na místě

Nevyznamenat bratry Mašínovy je zcela pochopitelné

8. 9. 2022

čas čtení 2 minuty
Na generála Petra Pavla se snesla vlna kritiky za výrok, že by nevyznamenal protikomunistické odbojáře bratry Mašíny. Chtěl bych k tomu řici pár slov, píše na sociální síti Petr Jan Vinš.

Kritici argumentují tím, že Mašíni byli vojáci, kteří bojovali proti totalitě. Ale v tom je právě ten problém. Mašíni nebyli a nechovali se jako vojáci.

Voják bojuje s nepřátelským kombatantem. Je vázán válečným právem. Když nepřítel přestane bojovat, padne do zajetí nebo je zraněním z boje vyřazen, nesmí proti němu voják dál vést útok. Takto bojuje voják, když ne, je pak souzen pro válečný zločin.

Mašíni nebojovali jako vojáci. Bojovali jako partizáni, odbojáři. Špinavě. Podříznout spoutaného SnBáka není způsob, jak bojují vojáci. Nechci teď hodnotit, jestli to bylo nebo nebylo nutné nebo ospravedlnitelné. Chci říci, že mezi adorací hrdinů a odsouzením jako zločinců je mnoho stupňů k rozlišování.

Petr Pavel byl a je voják. Dobrý voják. A jako takový ví, že kdyby dnes někdo udělal to, co tehdy Mašíni, třeba na Ukrajině, byl by odsouzen, a to zcela právem. Proto naprosto chápu, že by je nevyznamenal. Nechce je postavit před soud. Ale nevyznamenal by je. Vyznamenáváme to, co je hodné následování. A to u Mašínu zkrátka dnešním pohledem něco je a něco spíš není. U někoho se ta miska vah v tomhle případě může převážit na jednu nebo na druhou stranu, ale není možné zamlčovat tu stinnou stránku a konstruovat jakousi moderní mytologii.

Kritici Pavla už samozřejmě vyrukovali s tím, že je to doklad, jaký je tajný bolševik. Tady musím bohužel říci jasně: lžou a sami sebe diskreditují - bohužel se to týká i několika lidí, které znám a vždy jsem si jich vážil. Mrzí mě to. Chápu, že někdo Pavla za prezidenta nechce. To je úplně legitimní. Ale konstruovat kvůli tomu jakousi chiméru z pomluv, překrucování a dezinformací, to mě fakt bolí, když to musím vidět.

Já jsem za sebe naopak rád, že náš (možná) budoucí prezident je schopen na komplikované a bolavé otázky naší minulosti hledět bez ideologického zplošťování na černobílou. To totiž od prezidenta očekávám já.

-1
Vytisknout
5754

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2022