Pistole selhala: Argentinská viceprezidentka Kirchnerová zázračně přežila pokus o vraždu

2. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

"Cristina je naživu, protože z nějakého zázračného důvodu, zbraň s pěti kulkami nevystřelila, přestože byla natažena", popsal argentinský prezident Alberto Fernández. Tento čtvrtek večer, kolem 21. hodiny, Cristina Kirchner přežila neúspěšný pokus o střelbu z pistole, která jí mířila přímo do obličeje, jen pár centimetrů od ní. Přestože útočník stiskl spoušť, pistole nevypustila kulky. (https://www.youtube.com/shorts/0qFg_aEbdhs)



 


Vdova po bývalém prezidentovi Nestorovi Kirchnerovi (2003-2007), Cristina byla také prezidentkou Argentiny (2007-2015) a v současné době působí jako viceprezidentka i senátorka. Je zapletena do vážných obvinění z korupce kvůli zpronevěře nejméně 200 milionů dolarů. Se svým zesnulým manželem vybudovala jedno z největších letovisek Patagonie. V atmosféře nenávisti vůči levici se stala hlavním terčem opozice vůči vládě Alberta Fernándeze. 

Cristina si uvědomila, co se právě stalo, a krátce se přikrčila, zatímco brazilský řidič Uberu, který se ji právě pokusil zabít, utekl. Ale dav, který na viceprezidentku čekal před jejím domem, kde se už několik týdnů objevuje dav příznivců, aby převálcoval skupiny odpůrců, kteří tam přicházejí křičet na nejmocnější političku Latinské Ameriky, se rozběhl za zločincem a chytil ho.

Pětatřicetiletý Brazilec Fernando André Sabag Montiel žije v Buenos Aires už téměř deset let. Ve své vlasti měl problémy s policií po hospodské rvačce s nožem. Poté se přestěhoval do Argentiny, aby unikl trestnímu stíhání. Fernando Montiel se objeví v černé čepici mezi militanty, kteří čekali, až Cristina dorazí před její dům ve čtvrti La Recoleta. Brazilec natahuje levou paži a míří pistolí na hlavu bývalého prezidenta. Je také možné slyšet spoušť před výstřelem.

Argentinská levice má jiné jméno: peronismus. Ve skutečnosti jde o čistý populismus, jak je dobře vidět na zbožštění druhé manželky prezidenta, který dal hnutí jméno, Juána Dominga Peróna: světově proslulé Evity. 

Perón byl prezidentem Argentiny při dvou příležitostech, od roku 1946 do roku 1955 a od roku 1973 do roku 1974. Když zemřel, nastoupila po něm jeho třetí manželka, striptérka Isabelita Perónová, ale její naprostá neschopnost vládnout vedla k vojenskému převratu, který skončil teprve po Argentinskou porážku v roce 1982 proti Spojenému království, když se pokusilo ukrást zpět Falklandské ostrovy, známé v hispánském světě jako Malvíny.

Argentina, jak je známo, nesplácela svůj dluh vůči mezinárodním věřitelům a její ekonomika je v troskách, inflace prudce stoupá a nezaměstnanost řve. Opozice je ale roztříštěná, na rozdíl od historicky peronistických spojenců, navíc vytvořila strašlivou pravicovou vládu pod vedením Maurícia Macriho, takže tiket s návratem Kirchnerová k moci snadno vyhrál, navzdory důvěryhodným a rozsáhlým obviněním z korupce proti nyní viceprezidentovi.



0
Vytisknout
4112

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2022