Chemtrails a další témata, "o kterých se nemluví". Konečně i na ČRo...

Ředitelkou zpravodajství Českého rozhlasu bude paní, která nutila novináře manipulovat tématem migrace

16. 12. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty


Šéfkou zpravodajství Českého rozhlasu se stane Jitka Obzinová. Podle znovujmenovaného ředitele Českého rozhlasu René Zavorala byla do této pozice jmenována proto, aby zvládala "krizový management". Řečeno zcela upřímně jde o to, aby se v této části ČRo provedla personální redukce, k čemuž je paní Obzinová, podle ředitele ČRo, pravděpodobně vhodnou adeptkou. Jako ředitelka zpravodajství ale bude pravděpodobně intervenovat do novinářské produkce ČRo. A v tomto ohledu je zcela nejasné, jako dokáže vedení ČRo svou volbu obhájit. Paní Obzinová jako novinářka zcela selhala, když ve vedení zpravodajství TV Prima nutila zaměstnance redakce, aby téma migrace pojímali výhradně jako problém, hrozbu a krizi, protože majitelé média a ona sama si to přeje. Zaměstnancům přitom nepřímo vyhrožovala, protože poukazovala na to, že jako zaměstnanci se musí takovému diktátu podvolit. 

Bude tedy zajímavé sledovat, zda se přání psaní Obzinové podobným způsobem začnou promítat také do zpravodajství ČRo. Podle jejího jednání je zcela průkazné, že je ochotná manipulovat mediálními výstupy podle toho, jaké zájmy právě hájí. A to klidně i v situace, kdy je společenské mínění významně vychýleno jedním směrem. Paní Obzinová byla ochotna tendenci, kterou mimochodem masivně podporovala dezinformační scéna, prosazovat i soukromém médiu s nemalým dosahem. 


Otázka na vedení ČRo tedy je, jaké záruky přijalo, že se tak nebude dít v zpravodajství ČRo. Anebo je tato kvalifikace paní Obzinové tou správnou? Anebo má být zpravodajství ČRo obohaceno o témata, "o nichž se nemluví"? I v tomto dokázala nová ředitelka zpravodajství TV Prima posunout mediální laťku hodně daleko do dezinformačního pole. Posuďte sami, za jejího vedení vznikla ve zpravodajství TV Prima tato bizarně roztomilá reportáž o tom, jak letadla rozprašují chemikálie, které mají zpomalovat změny klimatu. V reportáži hovoří "odborník na chemtrails", tedy nějaký poblouzněný mamlas, jehož TV Prima vydávala svým divákům jako experta. Vskutku neuvěřitelně neuvěřitelné.

Prosím tedy vedení ČRo, aby důkladně zdůvodnilo, jaké důvody vedly k instalaci paní Obzinové do pozice ředitelky zpravodajství, zda jsou mu známy skutečnosti o její předchozí novinářské praxi ve vedení zpravodajství TV Prima a jak chtějí zabránit tomu, že podobné praktiky popírající základní principy žurnalistiky nebudou implementovány do zpravodajství ČRo. 

-2
Vytisknout
15641

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2021