Maďarsko: Může opozice zrušit ústavu?

6. 10. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Podle komentátora listu Magyar Narancs opozici nezbývá, než v případě volebního vítězství současnou ústavu zneplatnit. 

Vítězka prvního kola maďarských opozičních primárek Klára Dobrevová má pravdu, když tvrdí, že by opozice v případě vítězství v parlamentních volbách měla ihned zneplatnit základní zákon, domnívá se v listu Magyar Narancs Dániel Antal.

Nacistický a komunistický režim stejně jako apartheid v JAR byly zrušeny bez jakýchkoliv kompromisů nebo jednání s předchozím ilegitimním režimem. Bez nekompromisních jednostranných kroků současný maďarský režim prostřednictvím rozkrádání veřejných prostředků promění politickou moc v ekonomické bohatství.

Proto každé váhání se zrušením současné maďarské ústavy (která byla zamýšlena jako provizorní na konci komunismu a trpí řadou nedostatků, včetně chybějící zákonodárné pojistky v podobě bikameralismu - pozn. KD) by ještě více zkomplikovalo obnovení lidové suverenity.

Antal uznává, že "svrhávání diktátorů" je riskantní podnik a může vést k tyranii většiny, ale podle něj opozice nemůže obnovit právní stát při respektování současného základního zákona, který jej sám o sobě porušuje.

Podrobnosti v maďarštině: ZDE

1
Vytisknout
5999

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2021