Tisková zpráva:

Kouzlo finské loutkové animace v podání Katariiny Lillquist

8. 10. 2021

čas čtení 2 minuty
Ochočený čáp, jurodivá světice, továrna na boty či legenda o mrtvém vojákovi – to je pelmel krátkých loutkových snímků, které mají společné především jedno: uznávanou finskou režisérku loutkových filmů Katariinu Lillqvist. Retrospektivní přehlídka její tvorby je připravena v rámci letošního programu Mezinárodního festivalu krátkých filmů BRNO16.

„Katariina Lillqvist je finská režisérka a scenáristka, které česká tradice animované tvorby učarovala natolik, že u nás vystudovala a dlouhodobě zde žije,“ vysvětluje Michal Švec ze Skandinávského domu, který retrospektivu pořádá. „Režisérka je známá nekonvenčními loutkovými filmy, které budí emoce – a sbírají mezinárodní ceny, ať už ve Finsku, či na německém Berlinale,“ dodává Švec.

V rámci 62. ročníku festivalu BRNO16 představí Skandinávský dům v brněnském Kině Art průřez její tvorbou od roku 1994. Diváci se mohou těšit na pětici krátkometrážních snímků, jejichž výběr potvrzuje autorčinu pověst: jsou překvapivé, překračují hranice žánrů a budí vzrušené diskuse.

Chybět nebude dnes již klasický snímek z roku 1996 Dívka a voják, za nějž Lillqvist získala na Berlinale Stříbrného medvěda – Cenu poroty. Film inspirovaný básní Bertolda Brechta a zasazený do reálií finské občanské války líčí neveselý příběh dívky, která hledá svého snoubence.

Projekci ovšem zahájí novější autorčin počin Rádio Dolores, který popisuje život v továrně na boty. Nechybí v něm povstalí kotelníci, ilegální rádiové vysílání či zmizelý obuvník… České publikum jistě ocení i snímek Ochočený čáp, inspirovaný textem Franze Kafky. Co udělá vetchý stařec, který jednoho večera nalezne obrovské bzučící vejce? Pozoruhodný zážitek slibuje také Xenie Petrohradská, tedy příběh věnovaný pravoslavné světici z 18. století, která se po náhlé smrti svého muže vzdala pozemských statků a přijala poněkud nesnadný způsob života zvaný jurodivost – bláznovství pro Krista.

Projekci bude předcházet lektorský úvod.

0
Vytisknout
8354

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2021