Polsko: Senát vyzval vládu ke schválení rozpočtu EU

27. 11. 2020

čas čtení 1 minuta
Polský senát ve středu schválil rezoluci, která vyzývá radu ministrů, aby schválila vyjednaný návrh rozpočtu Evropské unie pro léta 2021-2027.


Hlasování se zúčastnilo 97 senátorů. 49 rezoluci podpořilo, 48 bylo proti a nikdo se nezdržel.

V rezoluci "Senát Republiky polské vyzývá vládu, aby respektovala národní zájmy a stáhla výhrůžku vetováním rozpočtu Evropské unie, které protiřečí polským zájmům".

"Veto... které vláda oznámila, je proti ekonomickým, politickým a strategickým zájmům Polska. Hrozí zdržet, omezit nebo dokonce zastavit platby tisíců miliard zlotých z evropských fondů Polsku, včetně těch na Rekonstrukci a zvyšování odolnosti, které mají pomoci překonat ekonomickou krizi vyvolanou koronavirovou pandemií. Zaměstnanci a podnikatelé, místní úřady, zemědělci a stejně tak i systém zdravotní péče v Polsku a celé Evropě čeká na tyto fondy," uvádí rezoluce.

V rezoluci senát také odmítá premiérovo tvrzení, že "toto není unie, do níž jsme vstoupili" a že "toto není unie, která měla před sebou budoucnost". "Senát opakuje, že rozhodnutí přijaté národem ohledně vstupu Polska do Evropské unie, která není pouze ekonomickým společenstvím, ale především společenstvím hodnot, je platné konečné," uvádí dále rezoluce.

Senát ujišťuje, že "vynaloží veškeré úsilí na zajištění toho, aby převážily zájmy Polska, v němž právní stát, základy demokracie a rovnost občanů před zákonem nejsou zpochybňovány." "Je v našem nejhlubším národním zájmu, aby se Polsko řídilo zákony, bylo suverénní a v centru Evropy silné. Jedině za těchto okolností bude Polsko pro další generace zajištěné a prosperující. Je to jediné Polsko, jaké Poláci chtějí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6179

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2020