Více než milion lidí byl vysídlen v regionu Tigray, zatímco etiopský premiér ohlásil "závěrečnou" ofenzívu

27. 11. 2020

čas čtení 2 minuty
Etiopský premiér Abyi Ahmed ve čtvrtek prohlásil, že začíná "závěrečná fáze" ofenzívy proti povstaleckému regionu Tigray. Mezitím OSN varuje, že jí docházejí zdroje pro více jak milion lidí vysídlených v důsledku konfliktu.


OSN uvedla, že nedostatek zdrojů se stal "velmi kritickým", zatímco obyvatelstvo Tigraye v počtu 6 milionů zůstává odříznuto a hlavnímu městu hrozí útok etiopských sil, které se snaží zatknout regionální lídry.

Dochází palivo a finanční prostředky. Odhaduje se, že více jak milion lidí bylo vysídleno a potraviny pro takřka 100 000 lidí z Eritrey dojde během týdne, uvádí nová zpráva zveřejněná v noci na čtvrtek. A více jak 600 000 lidí závislých jen na měsíčních přídělech je v listopadu nedostalo.

Blokády cest jsou tak tvrdé, že ani v tigrayském hlavním městě Mekele nedokáže potravinový program OSN získat dopravu pro převoz potravin ze zde umístěných skladišť.

Komunikační a dopravní spojení s Tigrayí zůstává přerušeno od vypuknutí konfliktu dne 4. listopadu. Organizace Human Rights Watch nyní varuje, že "akce, které záměrně zdržují dodávku pomoci" porušují mezinárodní humanitární právo.

Premiér Abiy Ahmed vydal 72 hodinové ultimátum lídrům Tigrayské lidové osvobozenecké fronty (TPLF). To vypršelo ve středu v noci. Jeho vláda prohlásila, že město Mekele je obklíčeno.

OSN oznámila, že lidé prchají z města. Abiyho vláda varovala, že "nebude mít slitování", pokud se obyvatelé nevzdálí od lídrů TPLF, které obviňuje, že se skrývají mezi obyvatelstvem.

Avšak s ohledem na odříznuté spojení není jasné, kolik lidí v Mekele vůbec obdrželo varování. Znepokojené mezinárodní společenství vyzývá k okamžité deeskalaci, dialogu a přístupu k humanitární pomoci.

Abyi nicméně ve středu odmítl mezinárodní "vměšování".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6001

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2020