Na koronavirus už zemřel milion lidí, pandemie nezpomaluje

29. 9. 2020

čas čtení 2 minuty
 

Počet lidí, kteří zemřeli na koronavirus, přesáhl podle statistiky Johns Hopkins University jeden milion. Tohoto mezniku bylo dosaženo v úterý dopoledne, devět měsíců popté, co úřady v Číně poprvé oznámily, že zjistily v městě Wuchan v centrální Číně řadu případů zápalu plic, o němž nevěděly, co je jeho příčinu. První zaznamenaná smrt, jednašedesátiletého muže v nemocnici ve Wuchanu, následovala o 12 dní později.

Dosud zemřelo na koronavirus 1 000 555 osob podle databáze, která shromažďuje informace ze Světové zdravotnické organizace, z amerických a evropských center pro prevenci chorob, od čínských úřadů a z dalších zdrojů.

Avšal tento oficiální počet je pravděpodobně podhodnocením, jak varovala v pondělí Světová zdravotnická organizace.

 

K více než jedné pětině registrovaných úmrtí došlo v USA, nejvíce ze všech zemí světa, na druhém místě s 142 000 mrtvými je Brazílie a na třetím s 95 000 mrtvými je Indie. Ta nyní zaznamenává největší denní nárůst infekcí.

V mnoha zemích světa se úmrtí na koronavirus řádně nezaznamenávají, například v Sýrii a v Íránu, buď z politických důvodů anebo z nedostatku kapacity.

V červenci zveřejněná studie odhaduje, že od poloviny února do konce května zemřelo asi 209 000 více lidí v 17 zemích světa než v předchozícuh letech, nejvíce v Anglii, ve Walesu, v Itálii a ve Španělsku. Tehdy globálně potvrzený počet úmrtí byl nižší než 100 000 úmrtí.

Navzdory nedostatkům při registraci úmrtí nynější údaje vykreslují pandemii, které od února eskalovala ohromující rychlostí a stále sílí.

Začátkem března ještě umíralo jen asi 100 lidí denně, většina z nich v Číně. V nadcházejících týdnech počty úmrtí explodovaly v zemích jako je Španělsko, Itálie a Írán, a během dubna už umířalo v průměru 6400 lidí denně.

Nyní přichází stále větší množství důkazů o dlouhodobém poškození srdce, plic a dalších orgánů u lidí, kteří covid-19 překonali, avšak původně vědci své odhady o úmrtnosti na tuto pandemii přehnali, konstatují nyní. Nyní je zjevné, že úmrtnost na koronavirus je nyní soustředěna na asi 10-20 procent obyvatelstva této planety, na starší lidi a na nemocné lidi.

V této populaci je úmrtnost daleko vyšší, než byly původní odhady Světové zdravotnické organizace. Je opravdu vysoká, ale v ostatní populaci je daleko nižší.

Světová zdravotnická organizace varovala minulý týden, že bez soustředěné koordinované akce proti koronaviru zřejmě na covid-19 zemřou až dva miliony lidí, než vznikne vakcína.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

0
Vytisknout
6637

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2020