Průzkumy: Počet Američanů schvalujících činnost Donalda Trumpa klesá

10. 6. 2020

čas čtení 2 minuty
Prezidentův přístup ke koronavirové pandemii a protestům kvůli smrti George Floyda způsobily pokles počtu Američanů, kteří schvalují jeho výkon ve funkci. Naopak bývalý viceprezident Joe Biden v předvolebním soupeření podle čtyř celostátních průzkumů posílil, informuje Dylan Stableford.


Průzkum pro CNN zveřejněný v pondělí zjistil, že počet Američanů schvalujících Trumpa klesl za měsíc o sedm procentních bodů, když 57 % dotázaných neschvaluje způsob, jakým vykonává svou funkci, ve srovnání s 38 %, kteří jej schvalují.

Američané široce neschvalují Trumpův přístup k rasovým vztahům obecně (63 %) a 65 % odmítá prezidentův přístup k protestům kvůli smrti George Floyda.

Průzkum CNN provedený ve dnech 2.-5. června ukázal Bidenovo vedení o 14 procentních bodů (55:41 %), což je zatím největší náskok Trumpova konkurenta.

Průzkum pro NBC News/Wall Street Journal zveřejněný v neděli zjistil, že Biden vede mezi registrovanými voliči o 7 bodů (49:42), což proti dubnu nepředstavuje žádnou změnu. Nicméně mezi voličkami Biden vede až o 21 bodů, přičemž Hillary Clintonová v roce 2016 vedla u voliček o 13 bodů. Většina voličů dotázaných v tomto průzkumu také neschvaluje Trumpův výkon funkce (53:45 %).

Průzkum ABC/Ipsos zveřejněný koncem minulého týdne přinesl pro Trumpa špatné zprávy na mnoha frontách. Jen 39 % respondentů schvaluje jeho zacházení s koronavirovou pandemií, zatímco 60 % je neschvaluje. Jeho postup v kauze Floyd schvaluje dokonce jen 32 % oproti 66 % těch, kdo jej neschvalují. 74 % dotázaných navíc uvedlo, že Floydova smrt je známkou širších problémů v chování policie vůči Afroameričanům.

Průzkum Reuters/Ipsos z minulého týdne nalezl podobnou podporu pro protesty a neschvalování Trumpovy činnosti. Více než 55 % respondentů tvrdí, že neschvalují prezidentův přístup k protestům, zatímco schvaluje jej pouze každý třetí. Podle tohoto průzkumu Biden před volbami vede o 10 procentních bodů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6028

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2020